Volledig scherm
Een agent beplakt één van de elf trucks van het verdachte transportbedrijf met een grote sticker tijdens de inbeslagname van de voertuigen in 2016. © ANP

Directie transportbedrijf hangt jaren cel boven hoofd voor drugssmokkel

De twee directeuren van het Rotterdamse transportbedrijf AFE uit de Spaanse Polder hangt een jarenlang verblijf in de gevangenis boven het hoofd. Ze worden door het Openbaar Ministerie (OM) beschouwd als pionnen achter omvangrijke drugssmokkel. Tegen hen en dertien medeverdachten zijn voor de rechtbank in Amsterdam straffen van 6 maanden tot 12 jaar cel geëist.

De managers Rob van A. (62) uit Rotterdam en Harry F. uit Capelle aan den IJssel werden voor een grote operatie van de politie gearresteerd. In Rotterdam, Vlaardingen en Rhoon werden zeven panden doorzocht in verband met drugshandel. Bij AFE Transport aan de Gantelstraat werd een aantal vrachtwagens in beslag genomen. Het bedrijf werd na de na de inval op slot gedaan en het personeel naar huis gestuurd. Ook op het voormalige Irado-terrein in Schiedam werden trucks van het transportbedrijf, die daar waren gestald, gefisqueerd.

De grote politieactie was onderdeel van een omvangrijk onderzoek naar het bedrijf, dat startte nadat in september 2015 informatie over een drugstransport vanuit Engeland was binnengekomen. In een container, vervoerd door AFE, bleek 450 kilo cocaïne te zijn verstopt in een dubbele bodem, die volgens de politie niet met het blote oog viel te ontdekken. 

De drugs hadden een straatwaarde van rond de 16 miljoen euro. Uit vervolgonderzoeken zou duidelijk zijn geworden dat zeker vijftien mannen betrokken waren bij de omvangrijke cokesmokkel, waarbij honderden kilo’s tegelijk in containers werd geladen.

De in totaal 15 verdachten, afkomstig uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Ridderkerk, Schiedam, Oud-Beijerland, Den Haag, Amsterdam variëren in leeftijd van 32 tot 63 jaar. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) vervulden alle verdachten zo hun eigen rol in de drugstransporten. Het OM stelt dat ook goed werd geleefd van het cokegeld. De verdachten baadden in weelde, hadden vakantiehuisjes in het buitenland, reden in dure auto’s en lieten ook voor de aanschaf van luxe goederen het geld goed rollen.

De rechtbank doet op 1 juni uitspraak. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam