Zwarte neushoorns in hun verblijf in Blijdorp. ,,Het blijven gewoon hokken'', vindt de SP.
Volledig scherm
Zwarte neushoorns in hun verblijf in Blijdorp. ,,Het blijven gewoon hokken'', vindt de SP. © Jan de Groen

Discussie over toekomst van Blijdorp: ‘Steeds meer ongemak over het houden van wilde dieren’

Diergaarde Blijdorp is voorlopig uit de brand met een noodlening van 10 miljoen euro van de gemeente Rotterdam. Maar hoe de verdere toekomst van de Rotterdamse publiekstrekker eruit gaat zien, hangt af van gesprekken die de dierentuin gaat voeren met de stad. ,,Steeds meer mensen voelen ongemak bij de manier waarop dierentuinen met wilde dieren omgaan’’, sprak GroenLinks-raadslid Jeroen Postma vanavond in het stadhuis.

17 reacties

 • Ger van Heest

  3 maanden geleden
  Ik heb Blijdorp al eerder laten weten dat een actie zoals Feyenoord wat jaren geleden gedaan heeft veel kan oplossen. Je vraagt gewoon Rotterdammers en mensen die van Blijdorp houden om een vrijwillige donatie zonder voorwaarden. Ik heb dat zelf destijds bij Feyenoord gedaan en kreeg heel leuk een soort oorkonde met bedankt. Als Blijdorp de maastunnel neemt kunnen ze op Zuid vragen hoe ze dat deden.
 • Marinus Wilde

  3 maanden geleden
  Er zijn zoveel misstanden die mensen met dieren uithalen. (Veeteelt, broodfokkerij, jacht). Daarmee leven de dieren in Blijdorp in een paradijs. Ga eerst maar de mens aanpakken. Zodra die dieren met rust laat, dus geen jagen voor vlees, ivoor, haaienvinnen, ontbossing,.enz. Dan, ja dan, kun je dierentuinen veranderen of afschaffen. Maar dat gebeurt zeker niet in 150 jaar. Ik denk eerder nooit.
 • Anoniem

  3 maanden geleden
  @ S.I. Hillenaar het luie gedrag van leeuwen wordt inderdaad vaak geopperd als reden. Tijgers staan er om bekend veel meer te patrouilleren. Ook bij Afrikaanse wilde honden en cheetah’s die continu grote afstanden afleggen zie je deze problemen terug. Gelijkaardig zijn tropische half-vegetarische beren veel honkvaster, terwijl ijsberen meer rondtrekken. Er zijn zeker een hoop uitzonderingen op deze regel, maar een zekere correlatie duikt wel op. Jarne Colman
 • Anoniem

  3 maanden geleden
  @S.J Hillenaar die sociale groepen is vooral bij Afrikaanse olifanten zo complex, hoewel ook daar in veel gebieden kleine groepen de norm zijn. Voor Aziaten reflecteer de sociale structuur in dierentuinen redelijk goed die van het wild. Of het daardoor komt weet ik niet, maar waar Aziatische olifanten tegenwoordig goed kweken en nagenoeg geen stereotiep gedrag meer opdoen (enkel nog Historisch veroorzaakt) doen Afrikaanse olifanten het absoluut niet goed in dierenparken. Jarne Colman
 • S.I. Hillenaar

  3 maanden geleden
  Een paar mensen hier vergelijken gedomesticeerde dieren, dieren die dus al vele generaties lang gewend zijn om bij mensen te leven, met dierentuindieren. Dat kan niet vergeleken worden, want hun DNA is inmiddels wat aangepast aan het leven met ons. Dit is vooral het geval bij de hond en een klein beetje minder bij de kat. Er is een groot verschil met veruit de meeste dieren die doorgaans in de dierentuin zitten. Dat moet je dan op een andere manier beoordelen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

 1. Samenvatting | Feyenoord - Ajax
  Play
  PREMIUM
  VIDEO

  Samenvat­ting | Feyenoord - Ajax

  9 mei
 2. Vlogger Lise is de grote zus die je als puber wilde hebben: 'Weg met taboe en schaamte'
  Play

  Vlogger Lise is de grote zus die je als puber wilde hebben: 'Weg met taboe en schaamte'

Rotterdam