De Kip in Ommoord kreeg er na de zoveelste vandalisme-aanval in 2015 een extra poot bij en werd weer wit geschilderd.
Volledig scherm
De Kip in Ommoord kreeg er na de zoveelste vandalisme-aanval in 2015 een extra poot bij en werd weer wit geschilderd. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Dit bekende kunstwerk in Ommoord is straks ‘aanslagproof’

Het is een van de meest bekende kunstwerken van Rotterdam-Ommoord, de Kip die aan de President Wilsonweg staat, bij de toegang tot de kinderboerderij De Blijde Wei. Volgens Peter Buisman, voorzitter van de Stichting De Witte Bollen die de Kip beheert, is het tijd voor een nieuwe uitvoering. Die zou er dan in 2021 moeten zijn, aldus de beheerder.

De van oorsprong bruine (Barneveldse) kip is de afgelopen jaren vaak het doelwit geweest van vandalisme en kreeg ook geregeld ongevraagd andere kleuren. Dat varieerde van oranje, wit en rood tot blauw en roze. Dit tot afgrijzen van Buisman en de zijnen.

,,We hebben ‘m laatst nog wel een extra pootje gegeven, maar we denken nu toch echt aan een nieuwe kip’’, aldus de Ommoorder deze week.

Quote

De nieuwe kip zou bij elkaar acht- à negendui­zend euro gaan kosten

Peter Buisman

Hij hoopt dit jaar het benodigde geld op te halen voor de productie van een totaal nieuwe kip. ,,Die zou bij elkaar acht- à negenduizend euro moeten gaan kosten’’, verwacht de voorman van de organisatie voor kunstbeheer in de Ommoordse buitenruimte.

Aanslagbestendig

Het nieuwe exemplaar zou beter bestendig tegen allerlei ‘aanslagen’ moeten zijn. ,,Dezelfde kip, maar dan nieuwer, steviger en gemakkelijker in het onderhoud’’, aldus Buisman.

Wie het kunstwerk moet gaan maken, is niet bekend. Buisman gelooft niet dat de oorspronkelijke maakster Ingrid Kruit en opknapper Tom Waakop Reijers daarvoor opnieuw in beeld zijn.

Peter Buisman bij de - destijds oranje - geverfde kip.
Volledig scherm
Peter Buisman bij de - destijds oranje - geverfde kip. © Frank de Roo

Sinds kort hangt op de Söderblomplaats de eerste vlag van Ommoord, met daarop de Ommoordse Kip, naar een ontwerp van tekenaar Bram Verhoeff. Het is de aankondiging van de actie om de kip te gaan vervangen.

Het kunstwerk werd in 1983 geplaatst. In 2016 verschenen er mini-uitvoeringen van de Kip. Voor zanger Lee Towers was zelfs een gouden versie gemaakt, die hij in Ommoord in ontvangst kwam nemen. De witte kippen bleken bijzonder in trek, er werden er ruim 700 van verkocht.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam