Volledig scherm
Drieluik door de meester van de Heilige Veronica uit 1410, Keulen, olieverf op houten paneel. © Boijmans Van Beuningen

Dit is de nieuwste aanwinst van Boijmans: drieluik in Gotische stijl uit 1410

Het drieluik van de meester van de Heilige Veronica is de nieuwste aanwinst voor Museum Boijmans Van Beuningen. Het werk werd woensdagavond in Londen voor 1.570.000 Britse pond  (zo’n 1,7 miljoen euro) geveild. Dankzij giften van meerdere Nederlandse cultuurfondsen kon het werk door het Rotterdamse museum worden gekocht.

Het museum laat weten ‘buitengewoon vervuld’ te zijn met het werk waarop Maria met kind, heiligen en andere Bijbelse taferelen staan afgebeeld. ,, De nieuwe aanwinst is een van de mooiste werken van de Noord-Europese Schilderkunst. Na aankomst in het museum wordt het werk direct getoond op zaal in de vaste collectie-opstelling die nog tot 13 januari te zien is.’’ Daarna is het werk nog even te zien in de selectie hoogtepunten die, vanwege de aanstaande verbouwing, dan nog even van 9 februari tot en met 26 mei 2019 te zien is. 

Volledig scherm
Het drieluik toont, wanneer de luiken gesloten zijn, Christus met een kruis. © Museum Boijmans Van Beuningen

Zes jaar geleden was het schilderij al eens te zien in Rotterdam tijdens de Blockbuster tentoonstelling De weg naar Van Eyck. Het drieluik is gemaakt in de periode van de ‘internationale school’ in Keulen.

Conservator Oude kunst van het museum, Friso Lammertse, die de tentoonstelling maakte, had het schilderij hoog op zijn verlanglijst staan. ,,Het laat op een ongelooflijk prachtige manier de elegantie en verfijndheid zien die zo typerend is voor de internationale gotiek. Het is een sleutelstuk van deze periode, diep ontroerend, vooral door de liefelijkheid in het middenpaneel dat sterk contrasteert met de scène op de buitenkant waar een eenzame Christus het kruis draagt.”

Sharon Cohen van het Boijmans benadrukt dat de aanschaf van het werk alleen mogelijk is vanwege de giften van particuliere fondsen. ,,Die hadden dat geld ook ergens anders aan kunnen besteden uiteraard, maar het blijkbaar vinden zij dit werk, net als, wij zo bijzonder dat ze deze kans op de veiling in Londen niet wilden laten schieten. Het mooie aan deze koop is dat dit werk nu voor iedereen in Nederland toegankelijk wordt en dat het schilderij dus voorlopig in Nederland blijft.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam