Volledig scherm
daarop Michael Sliedrecht de nieuwe een scanauto © Sanne Donders

Dit is de rijdende boetemachine

Een auto op straat parkeren in Rotterdam zonder te betalen, wordt vanaf maandag erg link. De kans dat je een bon krijgt, neemt dan fors toe.

Stadsbeheer zet nieuwe scanauto's in die álles zien, wanbetalers zijn gewaarschuwd. De met camera's uitgeruste voertuigen kunnen maar liefst  1400 auto's per uur controleren. Het AD mocht alvast mee om te zien hoe het werkt.

Trots toont Michael Sliedrecht van Stadsbeheer de apparatuur in de scanauto. De camera's op het dak, die in een opvallende witte bak zijn ingebouwd, staan naar alle kanten toe gericht. Ze zijn in staat om rijdende auto's te scannen, bijvoorbeeld bij controles voor de milieuzone, én stilstaande auto's. De camera's zijn zo ingesteld dat ze zelfs in staat zijn om kentekens te scannen van auto's die op 50 centimeter afstand staan van een andere voertuig. ,,Dat is heel knap,'' vindt Sliedrecht. ,,Ze scannen ook van voor en achter.'' 

De foto's van de gescande kentekens komen via een computer in de achterbak van de auto terecht in het systeem van Stadsbeheer. Vervolgens wordt in de verschillende databases van parkeerbeheer, parkeerproviders en parkeervergunningen gekeken of iemand betaald heeft of niet voor die bewuste parkeerplek. Om dat te kunnen achterhalen zijn alle 83.000 betaalde parkeerplekken in het systeem ingevoerd. De scanauto, die contact heeft met drie gps-systemen om zo nauwkeurig mogelijk te zijn, kan dus precies zien om welke parkeerplek het gaat.

Als blijkt dat een automobilist niet heeft betaald, gaat er een seintje naar een van de twee handhavers die op een scooter achter de auto aanrijden. Die checken of het echt om een wanbetaler gaat of bijvoorbeeld iemand die net even uitstapt, of een lesauto die aan het oefenen is. 

Als blijkt dat het een wanbetaler is, krijgt die een briefje achter de ruitenwisser met de mededeling dat hij binnenkort een naheffingsaanslag, een parkeerbon, kan verwachten. ,,Dat doen we tot eind dit jaar om mensen te laten wennen. Daarna krijgen ze geen briefje meer, maar alleen de aanslag in de bus.''

Maar wat gebeurt er als iemands voertuig wordt gescand terwijl die persoon net onderweg is naar de parkeerautomaat? Het systeem houdt daar rekening mee, benadrukt Sliedrecht. ,,Er volgt altijd binnen korte tijd een tweede controle door het systeem om te kijken of iemand alsnog betaald heeft. Als dat zo is, krijgt de eigenaar natuurlijk geen naheffingsaanslag.'' Hoeveel tijd parkeerders krijgen om te betalen, houdt Stadsbeheer geheim om te voorkomen dat mensen daar op gaan anticiperen.

Lees het hele verhaal in het AD Rotterdams Dagblad van zaterdag

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (46%)
  • Schouwburgplein (18%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (7%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (20%)
2469 stemmen