Volledig scherm
PREMIUM
Fotomontage. Het warmtenet transporteert overtollige hitte uit de haven naar de woonwijken. De AVR Afvalovens is een van de warmteleveranciers. © Jan de Groen

Dit is het moment om ons zorgen te maken over het dure warmtenet van Rotterdam naar Leiden

commentaarLangzaam maar zeker doemt een probleemdossier op: het warmtenet. De afgelopen weken kwam het ene na het andere verontrustende bericht over dit prijzige milieuproject aan het licht. Om er één te noemen: de aanleg pakt duurder uit dan voorgespiegeld. Hoe groot de problemen precies zijn is onduidelijk, want op belangrijke rapporten staat het stempel ‘geheim’.

Het warmtenet is, kortweg, een leiding die overtollige hitte van de industrie in de Rotterdamse haven naar woonwijken transporteert. Goed idee, want er komt in de chemiefabrieken genoeg warmte vrij om de halve provincie er behaaglijk bij te laten zitten. Tot aan Leiden toe. Het net kost zeker 118 miljoen euro belastinggeld, maar dan heb je ook wat. De leiding hoeft alleen maar aangelegd te worden. En daar zit nu het probleem.

  1. ‘In de VS zouden ze hem zo casten voor een film: elegant gekleed, vintage kapsel, Cary Grant-stijl’
    PREMIUM
    Column

    ‘In de VS zouden ze hem zo casten voor een film: elegant gekleed, vintage kapsel, Cary Grant-stijl’

    Ze hebben me altijd aangetrokken. Mensen zonder pretenties. Authentiek, charmant, oprecht, bescheiden, een tikkeltje rauw. Zo iemand is schrijver Alex Boogers. We zitten bij dezelfde Uitgeverij Podium, maar echt goed kenden we elkaar niet. Totdat ik Alex een keer met zijn vrouw Brenda trof in het café van De Bijenkorf. Ik had meteen een zwak voor hem. Geen beleefde smalltalk. Het ging meteen over het leven, onze achtergrond.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam