Volledig scherm
Bewoners uit de wijk Wielewaal in Rotterdam op weg naar het gerechtshof in Den Haag. © Joke Schot

Dit is waarom bewoners van de Wielewaal massaal naar Den Haag gingen

Ruim vijftig bewoners van de Rotterdamse sloopwijk de Wielewaal probeerden vandaag bij het hof in Den Haag hun gelijk te halen.

,,Wij kunnen het veel beter”, staat op het t-shirt dat Petra Spencer (al 27 jaar Wielewaler) draagt op deze belangrijke dag. En dat is precies het gevoel in de wijk. De groep Wielewalers wil graag zélf hun nieuwe woningen bouwen. Ze verzetten zich tegen de nieuwbouwplannen van woningcorporatie Woonstad en de gemeente Rotterdam.

Hopeloos

Hun strijd lijkt hopeloos: Woonstad heeft een overeenkomst gesloten met projectontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds) en de gemeente Rotterdam steunt de plannen. Bij het hof betogen de bewoners vandaag dat zij als huurders het recht hadden om de woningen zélf te kopen en op te knappen, precies zoals dat in de woningwet staat die in 2015 van kracht werd. Dat deden ze vorig jaar ook bij de rechtbank ook al en die gaf hen geen gelijk. Daarom gingen ze in hoger beroep.

,,Het grootste deel van deze wijk wordt op de vrije markt gezet”, zegt hun  advocaat Willem van der Werf. ,,Maatschappelijk kapitaal kan weglekken bij verkoop van huurwoningen. Dat is precies waar het in deze zaak om te doen is én waarom in de wet is opgenomen dat corporaties woningen eerst aan de huurders moet aanbieden bij verkoop. De armste huurders worden uit de wijk weggedrukt.”

Wenkbrauwen

Dat Woonstad en de gemeente één dag voordat de nieuwe wet in werking trad, samen een overeenkomst sloten over de nieuwbouw in de Wielewaal, deed de wenkbrauwen van de rechters bij het hof fronsen. Een dag later en er was officieel toestemming nodig geweest van de minister. De corporatie was dan bovendien wél verplicht geweest de woningen eerst aan de huurders aan te bieden. 

,,Kunt u dat uitleggen?”, vraagt één van de raadsheren. ,,De overeenkomst is een gevolg van gesprekken die al heel lang gaande waren”, legt de advocaat van Woonstad uit. ,,Het was een praktische keuze. Als we de overeenkomst na die datum zouden ondertekenen, had de minister toestemming moeten geven. Het zou eigenlijk niets hebben uitgemaakt, behalve dat er allerlei administratieve handelingen zouden moeten worden verricht.”

Als het aan Woonstad en de gemeente Rotterdam ligt, komen er 675 nieuwe woningen in de Wielewaal. Daarvan zijn er tweehonderd sociale huurwoningen en tachtig sociale koopwoningen. De bewoners van de Wielewaal hebben een alternatief plan bedacht dat volgens hen meer recht doet aan het sociale en groene karakter van de wijk.

Het hof doet op 21 januari uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (20%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (11%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (70%)
1430 stemmen