Volledig scherm
Foto ter illustratie, niet een van de dieren uit dit verhaal. © ANP

Dit jaar al 7 keer muilkorf opgelegd voor agressieve hond

UpdateZeven keer is in de eerste zeven maanden van dit jaar in Rotterdam een muilkorfgebod opgelegd aan baasjes van agressieve honden. In totaal mogen nu 44 honden alleen met muilkorf naar buiten. Twee keer kreeg een hondenbezitter een boete omdat de muilkorf niet om was gedaan.

Aan de opdracht een muilkorf om te doen, gaat vaak een melding van een verontruste inwoner vooraf. De gemeente bracht het meldpunt agressieve honden verleden week extra onder de aandacht, nadat een Rotterdamse zwaargewond raakte door een aanval van drie honden. De politie schoot de honden dood.

Sinds de start van het meldpunt eind 2017 kwamen bij de gemeente 250 meldingen binnen. Na een jaar stond de teller op 145. Wie alarm wil slaan over een hond, kan ook 14010 bellen of de BuitenBeter-app gebruiken.

tien handhavers

De gemeente heeft tien handhavers in dienst die speciaal zijn opgeleid om deze meldingen te onderzoeken. ,,Zij spreken met de melder en gaan langs bij het baasje en de hond. Het laatste doen ze soms met de politie samen’’, vertelt een woordvoerder. ,,Ze kijken dan hoe de hond zich thuis en tijdens een wandeling gedraagt.’’

Het is uiteindelijk aan burgemeester Ahmed Aboutaleb om op basis van de APV een muilkorfgebod op te leggen. Als een baasje dat gebod naast zich neerlegt, kunnen de handhavers van de gemeente een boete van 230 euro opleggen. Dit gebeurde twee keer.

Een jaar na het besluit van de burgemeester kan een baasje een verzoek indienen om het gebod weer op te heffen. Dit kan nadat er samen met de hond een cursus is gevolgd. Slechts één eigenaar van een hond heeft dit daadwerkelijk gedaan. De aanvraag om de hond weer zonder muilkorf te mogen uitlaten, loopt nog. De gemeente weet niet waarom andere baasjes niet zo’n verzoek indienen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5557 stemmen