Volledig scherm
Op de Nieuwe Binnenweg komt Sinterklaas dit jaar langs zonder Pieten. © ANP

Dit jaar geen enkele Piet bij Sinterklaasfeest op Nieuwe Binnenweg

Geen Zwarte Piet, geen Regenboogpiet én ook geen Roetveegpiet. Een ondernemersvereniging in Rotterdam hoopt door alleen de Sint op te laten draven voor zowel de voor- als de tegenstanders van Zwarte Piet een gezellig feest te organiseren.

Het Sinterklaasfeest zonder Pieten wordt gehouden op 1 december aan de Nieuwe Binnenweg in de multiculturele wijk Delfshaven. Net als in de rest van het land speelde ook daar de discussie over welk uiterlijk de Piet dit jaar moest hebben. 

Volledig scherm
De Pieten die dit jaar namens Leefbaar Rotterdam de straat opgaan, zijn nog wel zwart. © Remko de Waal

Nadat buurtbewoners de afgelopen twee jaar overlegden met winkeliers, is het idee ontstaan om dit jaar alleen Sinterklaas en zijn paard te laten opdraven. ,,We hopen dat deze benadering de angel uit de hele Pietendiscussie te halen,’’ aldus een woordvoerder namens de Ondernemersvereniging Nieuwe Binnenweg.

Toevalligerwijs wordt op dezelfde dag de jaarlijkse Sinterklaasactie van Leefbaar Rotterdam gehouden, waarbij politici en sympathisanten van Rotterdams grootste partij verkleed als Zwarte Piet de wijken in gaan om snoepgoed uit te delen aan kinderen. 

De confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet tijdens de intocht van afgelopen zaterdag is voor de partij geen reden om de actie aan te passen. ,,Welnee,’’ zegt raadslid Tanya Hoogwerf. ,,We doen dit al jaren en de reacties zijn elk jaar weer héél positief.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6144 stemmen