Volledig scherm
De documentaire ‘Jongens van de Bouw’ geeft een inkijkje in het bouwproject van Cobana in Rotterdam. © BNNVARA

Dit Rotterdamse bouwproject werd twee jaar lang gevolgd voor een documentaire

Twee jaar lang hebben ze gewerkt aan de realisatie van bouwproject De Cobana aan de Bananenstraat in Rotterdam. Nu wordt het harde werk van de bouwmedewerkers op televisie getoond. Zij zijn binnenkort te zien in de documentaire ‘Jongens van de Bouw’.

In de documentaire worden de mannen in de bouwput gevolgd. Van de eerste paal tot aan de oplevering van het project: overal was een documentairemaker bij. Toen aannemer Heijmans met de klus begon, lagen de prijzen van bouwmaterialen laag en was er geen tekort aan arbeidskrachten. Zodra de eerste paal de grond inging, was dat heel anders. 

Volledig scherm
Het bouwproject van Cobana in Rotterdam is twee jaar lang gevolgd door een camera. © BNNVARA

Te zien is onder andere dat portier Leon samen met zijn assistent Mehmed alles ordelijk probeert te laten verlopen met veel verschillende nationaliteiten op de werkvloer. Lastig, want dat betekent dat er vaak met handen en voeten gecommuniceerd moet worden.

Ook worden de lange dagen werken in weer en wind, de reistijden die sommige bouwvakkers hebben en het werk vanaf grote hoogte in een kraan in beeld gebracht. 

Persoonlijk tintje

Behalve het werk van de mannen, wordt er ook een inkijkje in hun persoonlijke leven gegeven. De schuine gesprekken, ontboezemingen over verliefdheid en het omgaan met ziekte en de dood: ook bouwmedewerkers krijgen ermee te maken. Zo wordt Gerrit gevolgd, die dag in dag uit pijnstillers gebruikt om de dag door te komen, terwijl hij nog 10 jaar moet werken tot aan zijn pensioen.

De druk die op de mannen ligt, komt duidelijk in beeld. Daar kiest documentairemaker Geertjan Lassche dan ook bewust voor. Hij maakt zich met eigen camera, zonder crew, helemaal thuis in deze ‘subcultuur’. Zo probeert hij de werkelijkheid van het harde werken in een bouwput zo rauw mogelijk vast te leggen.

Het resultaat is te zien in de 2Doc: Jongens van de Bouw op 15 december om 20.20 uur op NPO 2.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam