Het coronavirus.
Volledig scherm
Het coronavirus. © Shutterstock

Dit zijn de besmettingen en sterfgevallen in de regio Rotterdam

Het coronavirus heeft de regio Rotterdam in het laatste weekeinde van februari bereikt. Bekijk hieronder de laatste stand van zaken wat betreft het aantal besmettingen. (Laatste update woensdag 15 april maart op basis van cijfers RIVM en GGD. Dit overzicht wordt aangevuld.)

Albrandswaard: 59 (vier patiënten overleden)
Barendrecht: 74 (vijf overleden)
Brielle: 24
Capelle aan den IJssel: 170 (27 overleden)
Goeree-Overflakkee: 217 (22 overleden)
Hellevoetsluis: 51
Hoeksche Waard: 167 (minstens drie overleden*)
Krimpen aan den IJssel: 41 (vijf overleden)
Krimpenerwaard: 101 (*)
Lansingerland: 129 (vijftien overleden)
Maassluis: 37 (een overleden)
Nissewaard: 109 (acht overleden)
Ridderkerk: 72 (tien overleden)
Rotterdam: 1323 (97 overleden)
Schiedam: 93 (zeven overleden)
Vlaardingen: 136 (elf overleden)
Westvoorne: 21
Zuidplas: 65 (*)

Totaal: 2889 
Aantal overleden coronapatiënten: 212

 *alleen GGD Rotterdam-Rijnmond meldt de sterfgevallen per gemeente

Lees verder onder de graphic over de besmettingen in de Rotterdamse regio.

In het laatste weekeinde van februari zijn de eerste twee positieve testen van het coronavirus van de Rotterdamse regio in het Erasmus MC. Een 49-jarige vrouw uit Altena is vanuit het ziekenhuis in Gorinchem naar het academische ziekenhuis in het Rotterdamse centrum gebracht en blijkt besmet. Het ziekenhuis stelt een opnamestop in.

Ook de eerste Rotterdammer blijkt dit weekeinde besmet te zijn als hij in het Erasmus MC wordt onderzocht. De man is op 22 februari met de ambulance naar het Maasstad Ziekenhuis gebracht en was toen al erg benauwd. Hij ligt een week lang op de intensive care zonder dat het nieuwe virus wordt ontdekt. De artsen denken dat een bacterie de oorzaak van zijn longontsteking is. Ernstig ziek wordt ook hij naar het Erasmus gebracht. Uit onderzoek blijkt via deze man minstens een familielid en een medewerker van het Maasstad, woonachtig in Amsterdam, corona te hebben gekregen. Zijn collega's bij de Rotterdamse politie testten allemaal negatief.  De bron van de besmetting van beide patiënten is nog onbekend. Tijdelijk geldt er een opnamestop op de IC.

Op zondagavond 1 maart belt de huisarts de ambulance voor een 86-jarige man uit Oud-Beijerland (gemeente Hoeksche Waard) omdat hij hoge koorts heeft. In het Ikazia Ziekenhuis is de diagnose dat hij urinewegklachten heeft. Een dag later zou hij opeens klachten aan de luchtweg krijgen, typisch voor corona. Het ziekenhuis beslist hem te testen, al is hij niet in Noord-Italië geweest of met een coronapatiënt in contact geweest. Dit op basis van nieuwe regels van het RIVM. Hij ligt al in isolatie als de test positief blijkt. Het ziekenhuis kan aan hem vragen of hij een idee heeft hoe hij besmet is geraakt.  Dat heeft hij niet, de besmetting is een raadsel. Op vrijdagmorgen 6 maart overlijdt de Oud-Beijerlander in het Ikazia. Op zaterdag 7 maart is bekend dat een inwoner uit de Hoeksche Waard uit de kring van de overleden patiënt ook corona heeft.

Een reis naar Noord-Italië blijkt in de week na de voorjaarsvakantie de oorzaak van meerdere besmettingen. De inwoners uit Lansingerland (2), Westvoorne (1), Ridderkerk (1) en Albrandswaard (1) die op vrijdag 6 maart  en zondag 8 maart besmet blijken, zijn allemaal recent in het coronagebied geweest. Dat geldt ook voor een groot deel van de coronapatiënten uit Rotterdam. Een van hen is een leerling van het Montessori Lyceum.
Enkele Rotterdammers zijn ook besmet geraakt door een al bekende patiënt. Op zondag 8 maart staat de teller van Rotterdammers met het coronavirus op 13. Op de patiënt van het Maasstad en die uit de Hoeksche Waard na zijn alle besmettingsbronnen van de zestien patiënten bekend. Op die twee na hoeft ook niemand naar het ziekenhuis. Zij zitten in thuisisolatie.

Op zaterdag 7 maart maakt het Maasstad Ziekenhuis bekend dat een medewerker van het dialysecentrum besmet is geraakt met het coronavirus. Dit gebeurde in de privé-omgeving. Omdat de medewerker enkele dagen met lichte klachten aan het werk was, en dus besmettelijk was, worden alle directe collega's en nierpatiënten gevraagd goed op hun gezondheid te letten. Een paar nierpatiënten hebben klachten en worden getest. De eerste testen zijn negatief. De medewerker woont officieel in Rotterdam -en wordt door de RIVM ook als besmette Rotterdammer geteld- maar verblijft in Brabant. Daarom doet de GGD daar het onderzoek naar de privécontacten.

Ook een ruime week na de voorjaarsvakantie is er nog een besmetting van iemand die in Noord-Italië is geweest, zo bleek maandag 9 maart. Deze inwoner van Lansingerland zit in thuisisolatie, net als een plaatsgenoot die besmet raakte via een al bekende patiënt. De GGD speurt verder om te zien of er door hen weer anderen besmet zijn geraakt. Een Rotterdammer die in Noord-Italië was blijkt op dinsdag 10 maart besmet te zijn. Het is de enige positieve test van die dag.

Op woensdag 11 maart kleurt de regio verder rood met de eerste besmettingen in Nissewaard, Vlaardingen en Barendrecht. De patiënt in Nissewaard liep het virus op in Noord-Italië, de twee anderen hadden contact met een al bekende patiënt. 

Opnieuw moet de GGD Rotterdam-Rijnmond op zoek naar de patiënt nul. Van twee coronapatiënten is niet bekend hoe zij besmet zijn geraakt, zo maakt de Gezondheidsdienst bekend op donderdag 12 maart. In totaal komen er zes besmettingen bij: Een uit Hellevoetsluis, twee uit Krimpen aan den IJssel en drie uit Rotterdam. Twee waren in Noord-Italië, één kwam aan het licht bij onderzoek in de kring rond de patiënt en van drie is de besmetting onbekend.

De eerste besmetting in Goeree-Overflakkee op vrijdag 13 maart en nog eens drie in Rotterdam. Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, op Goeree-Overflakkee meldde in de vroege morgen dat er een coronapatiënt was opgenomen. Deze werd gisteren opgenomen in het ziekenhuis met luchtwegklachten. Andere patiënten die in contact met deze persoon kwamen, zijn hierover geïnformeerd. Het Erasmus MC meldt deze dag vier coronapatiënten binnen de muren te hebben, die allen zijn overgebracht van een ander ziekenhuis.

De hele week stijgt het aantal vastgestelde besmettingen, waarbij niets meer wordt verteld over de achtergronden van de coronapatiënten. Ook zijn in de week van zondag 15 maart tot en met 22 maart meerdere overleden patiënten te betreuren: Een tweede uit de Hoeksche Waard, twee uit Nissewaard en een uit Rotterdam. Zorginstelling Curamare meldt zelf dat een bewoner van een woonzorgcomplex is overleden. Dat brengt het aantal op vrijdag 20 maart op zes inwoners die aan de gevolgen van corona zijn overleden. 

De regels voor het testen zijn ondertussen veranderd. Mensen die 70 jaar of ouder zijn of een een zwakke gezondheid hebben, worden getest als de vrees bestaat is dat zij naar het ziekenhuis moeten. Ook patiënten in het ziekenhuis en zorgpersoneel worden getest. Dit betekent dat de aantallen een minder goed beeld geven van de verspreiding van het coronavirus dan in de eerste dagen. Op zaterdag 21 maart is er geen enkele gemeente meer coronavrij. Zuidplas is de laatste. Elke dag stijgt het aantal hard, met tussen de 40 en 65 positieve testen per dag. Op zondag 22 maart passeert het aantal besmettingen in het verspreidingsgebied van het AD Rotterdams Dagblad de 300.

In de volgende week valt de stijging van het aantal besmettingen in Goeree-Overflakkee op. In een week tijd stijgt dat aantal van 7 naar 56 op donderdag 26 maart. Er blijkt een uitbraak te zijn bij het woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Op dinsdag 24 maart wordt bekend dat drie bewoners zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Nog eens dertien zijn er besmet. Daarna worden ook meer bewoners en personeelsleden getest. Op die donderdag 26 maart stijgt het totaal aantal vastgestelde besmettingen in het verspreidingsgebied van het AD Rotterdams Dagblad uit boven de 500, 532 in totaal. Rotterdam heeft die dag 204 geteste coronapatiënten. De intensive cares van de ziekenhuizen lopen snel vol, net als de verpleegafdelingen. 

Op zaterdag 28 maart meldt het RIVM dat het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen in de provincie Zuid-Holland sneller stijgt dan elders in Nederland. Twee dagen op rij stijgt het aantal besmettingen met bijna 25 procent.  Grote stijger blijft Goeree-Overflakkee naast Rotterdam. In totaal zijn in de regio deze zaterdag 30 coronapatiënten overleden.

In de week voor Pasen opent de GGD Rotterdam-Rijnmond op dinsdag 7 april een drive-thru waar zorgpersoneel van buiten het ziekenhuis zich kan laten testen. Al eerder zijn de verpleeghuizen begonnen met het testen van hun medewerkers. In de dagen die volgen is een duidelijke stijging waarneembaar van het aantal positieve testen. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt aanzienlijk minder hard. Een week later, op woensdag 15 april zijn er in de regio Rotterdam-Rijnmond 212 mensen bewezen overleden aan het coronavirus. Er zijn 2889 positieve testen en 761 ziekenhuisopnames in het verspreidingsgebied van het AD Rotterdams Dagblad.    

Lees alles over het coronavirus in de regio Rotterdam in ons dossier

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam