Volledig scherm
Een Amsterdamse ontwikkelaar heeft 57 miljoen geboden voor het bouwen van twee hoge torens op de grond van het Schiekadeblok. © AD/Jan de Groen

Dit zijn de plannen voor het Schiekadeblok: 800 woningen en vier kantoren langs het spoor

Een ontwikkelaar uit de Amsterdamse Zuidas heeft grootse plannen met het omstreden Schiekadeblok in Rotterdam. G&S Vastgoed wil maar liefst achthonderd woningen bouwen in twee hoge torens, en vier kantoren langs het spoor.

Het plan zou in één klap de verliezen compenseren die de gemeente heeft gemaakt na de mislukte vastgoeddeal in 2009. Jason Blackmore, mede eigenaar van G&S, bevestigt bij de gemeente een bod te hebben neergelegd van 57 miljoen euro voor de grond van het Schiekadeblok. Ook wil G&S tien miljoen extra betalen voor de huidige wederopbouwpanden, waarvan het grootste deel blijft behouden.

Het bedrag is niet toevallig, want tien jaar geleden heeft de gemeente 52 miljoen betaald om er een luxueuze kantoorwijk in het stationsgebied van te maken. Maar de steun aan ontwikkelaar LSI mislukte en de gemeente heeft al ruim 20 miljoen afgeschreven op de grond.

,,We willen er 57 miljoen voor betalen; uitgaande van 52 miljoen die ooit is betaald en vijf miljoen aan gederfde inkomsten. Dan hoeft de gemeente uiteindelijk geen verlies te maken'', zegt Blackmore. Groot pluspunt is dat G&S een afspraak heeft met Luc Smits, de directeur van LSI. Smits heeft nog altijd een belang in het gebied behouden en zegt dat hij bereid is aan de plannen van G&S mee te werken.

Levendigheid

De ontwikkelaar wil 700 tot 800 woningen en 50.000 vierkante meter kantoorruimte bouwen. ,,Het Schiekadeblok heeft nu al veel kwaliteit en levendigheid, en die willen we behouden. Biergarten en podium Annabel kunnen zeker blijven.'' Ook wordt gedacht aan een toren van meer dan 150 meter hoog. Onlangs publiceerde de Rekenkamer een vernietigend rapport over het Schiekadeblok-dossier. Wethouder Adriaan Visser is afgetreden na het lekken van vertrouwelijke stukken. De raad debatteert vandaag over het rapport.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam