Volledig scherm
De IJssalon. © Paul van der Blom

Dit zijn de Rotterdammers achter de ijsjes

FotoserieAls-ie al niet álle ijssalons en ijskarren van de stad heeft afgefietst, dat toch wel bíjna allemaal. Fotograaf Paul van der Blom maakte er een koele fotoserie van.

Quote

Het gaat mij om de diversi­teit van Rotterdam. Die kun je op mijn foto's mooi zien

Paul van der Blom

Het gaat hem eigenlijk niet om het ijs, net zomin als het hem om de oliebollenbakkers of de fietsende maaltijdbezorgers ging. Fotograaf Paul van der Blom wil Rotterdammers voor zijn camera, het liefst zo veel mogelijk. ,,Het gaat mij om de diversiteit van Rotterdam. Die kun je op mijn foto's mooi zien."

Dus toen het dit jaar mooi weer begon te worden, sprong hij op zijn fiets. ,,Het seizoen voor ijs is maar kort. IJsverkopers zijn natuurlijk afhankelijk van mooi weer. En als het écht heet is, hebben ze het te druk om op de foto te gaan." De afgelopen weken portretteerde hij ze bijna allemaal. ,,Sommigen wilden niet op de foto, zoals de twee Marokkaanse meiden bij mij om de hoek. Die vonden dat ze niet fotogeniek genoeg waren."

Alle foto's zijn te zien op zijn Instagramkanaal, net als de series met oliebollenbakkers, Feyenoordsupporters, Comiconbezoekers, politieke flyeraars en maaltijdbezorgers. ,,Dat is het leuke van series maken. Je verdiept je in één onderwerp en dan komen er vanzelf allemaal mensen langs. Ik zet elke dag een foto met een verhaaltje op Instagram."

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Sjors 'de Koele Kracht' heeft een ijswagen in Feyenoordstijl. Hij is met mooi weer te vinden op de Kruiskade. © Paul van der Blom

Wonderbaarlijk

Van der Blom heeft iets met ijs. Hij is zelf kok geweest, hij heeft jaren bij Italiaans restaurant Lux gewerkt. ,,Daar maakte ik ook ijs. Dat is echt verschrikkelijk leuk om te doen, het is echt wonderbaarlijk."

De Rotterdamse ijswereld heeft inmiddels geen geheimen meer voor de fotograaf. ,,Robin Alting, van De IJssalon is de godfather. De eigenaar van Doppio is daar begonnen, en Koen heeft het vak daar weer geleerd en is vervolgens naar Schiebroek vertrokken om zijn eigen salon te openen. Iedereen kent elkaar. Vroeger had je alleen Garda, Venezia, Capri en Angelo Betti, daar ging iedereen wel naar toe. Nu heb je veel meer ijssalons. Volgens mij consumeren mensen veel meer."

De fotograaf heeft zich niet beperkt tot de mensen die zelf ijs maken. Hij heeft geprobeerd om alle ijsverkopers van de stad voor zijn lens te krijgen. ,,De man van Belmo heeft bijvoorbeeld gewoon een baan. Als het mooi weer is, haalt ie wat spullen uit de vriezer, en dan gaat ie. En Sjors, de 'Koele Kracht', met zijn schaafijs, die werkt in de GGZ, dat is echt een hele sociale jongen. Hij doet bijvoorbeeld heel veel voor de Pauluskerk. Maar als hij vrij heeft, staat hij met ijs op de Kruiskade, met zijn ijswagen in Feyenoordkleuren."

Volledig scherm
IJssalon Hijs. © Paul van der Blom
Volledig scherm
Zoet op Zuid. © Paul van der Blom
Volledig scherm
IJssalon Koen. © Paul van der Blom
Volledig scherm
Turks eethuis Aviva © Paul van der Blom
Volledig scherm
IJssalon Venezia. © Paul van der Blom
Volledig scherm
Amy's. © Paul van der Blom
Volledig scherm
IJssalon Doppio. © Paul van der Blom
Volledig scherm
IJssalon Talamore. © Paul van der Blom
Volledig scherm
Belmo IJs en Snacks. © Paul van der Blom
Volledig scherm
IJswagen Pani. © Paul van der Blom
Volledig scherm
Schaafijs Ravi. © Paul van der Blom

In samenwerking met indebuurt Rotterdam