Volledig scherm
Ter illustratie. © Google Streetview

Docente Albeda betrok leerlingen bij piramidespel

Een docente van het Albeda College in Rotterdam heeft leerlingen verleid om te investeren in een piramidespel. De schoolleiding heeft toestemming van de rechter gekregen om de lerares zonder ontslagvergoeding te ontslaan.

RTL Z meldt dat de docente de leerlingen zowel tijdens de les als buiten schooluren probeerde over te halen tot risicovolle investeringen. In september kwamen er klachten binnen bij het schoolbestuur, nadat de lerares een leerling had proberen over te halen om geld uit te geven. Het meisje durfde zelf geen klacht in te dienen, uit angst voor de gevolgen op haar cijfers. Uiteindelijk stapten medeleerlingen naar het schoolbestuur.

Die leerlingen gaven aan dat de docente aandrong om te investeren in verschillende piramidespellen. Zo zou ze aan studenten verteld hebben 'dat je iets kon doen om uit de schulden te komen, en dat je er veel geld mee kon verdienen'. Daarnaast gaven leerlingen aan appjes te hebben gehad, waarin stond dat ze moesten zorgen dat 'hun geld zelf geld voor ze zou gaan maken'.

Onderzoek

De school deed vervolgens navraag bij de docente, die sinds 2005 in dienst was bij het Albeda. Ze gaf toe betrokken te zijn bij de piramidespellen Four Corners Alliance en Omnia Genesis. Het bestuur besloot haar op dat moment te schorsen. Uit verder onderzoek bleek ook nog eens dat de docente zich bezighield met nog meer omstreden bedrijven, zoals de verkoop van voedingssupplementen via LifePlus en de virtuele munt OneCoin.

Het schoolbestuur stapte na het afronden van het onderzoek naar de rechter voor toestemming om de docente te mogen ontslaan. De school verwijt de docente 'de aan haar toevertrouwde, veelal kwetsbare leerlingen, te hebben bewogen geld uit te geven aan dubieuze gezondheids- en financiële producten (…) voor eigen financieel gewin'.

De rechter heeft het schoolbestuur toestemming gegeven om de docente zonder ontslagvergoeding te ontslaan, schrijft RTL Z. De arbeidsovereenkomst wordt vandaag ontbonden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam