Dode bij aanrijding tussen passagierstrein met auto op bewaakte overgang Kerkweg Schiedam

update/videoEr is gisteravond een dode gevallen bij een botsing tussen een passagierstrein en een auto op een bewaakte spoorwegovergang bij de Kerkweg in Schiedam. De automobilist is overleden. Na de aanrijding vloog de auto in brand. De politie heeft vannacht sporenonderzoek gedaan en ProRail inspecteerde het spoor. In de loop van de nacht is het spoor weer vrijgegeven voor treinverkeer.

In de trein – de intercity naar Amsterdam – zijn geen gewonden gevallen. De botsing gebeurde kort voor 22.00 uur op de bewaakte overgang. Het treinverkeer in beide richtingen lag urenlang stil tussen Rotterdam en Delft. 

Er zaten nog 200 tot 250 reizigers in de trein, die door de brandweer zijn geëvacueerd. De meeste reizigers kwamen aangeslagen uit de trein en gaven aan zo snel mogelijk naar huis te willen. Wie daar behoefte aan had, kon even bijkomen in het nabijgelegen buurtcentrum De Werf. Vanaf het buurtcentrum werden de reizigers met pendelbussen naar stations in Rotterdam, Schiedam en Den Haag vervoerd.

Een passagier sprak van ‘een enorme klap’. ,,Ik zette me schrap. Mogelijk kwam er nog een klap, maar die kwam niet. We hoorden een heel naar, knarsend geluid, dat vergelijkbaar is met metaal op metaal. Iedereen schrok, maar mensen bleven rustig zitten’’, vertelt de man. De reizigers werden verzocht om allemaal naar de achterkant van de trein te lopen. ,,We werden via de speakers keurig op de hoogte gehouden. Er brak daarom geen grote paniek uit.’’

Op de spoorwegovergang wordt een paar keer per jaar een poging tot zelfdoding gedaan, zeggen buurtbewoners. De politie sluit nog geen enkel scenario uit en doet uitgebreid onderzoek naar het ongeluk. Zo wordt er onderzocht of de overgang goed functioneerde op het moment van het ongeluk. In de hoop meer overzicht te krijgen legt een drone alles op beeld vast. 

Hulpdiensten doen onderzoek naar het ongeluk.
Volledig scherm
Hulpdiensten doen onderzoek naar het ongeluk. © MediaTV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam