Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Dodelijk slachtoffer (69) bijenaanval Tanzania woonde in Schiedam: ‘Hij is honderden keren gestoken’

De 69-jarige man die vorige week in Tanzania door bijensteken om het leven kwam, woonde in Schiedam. Tijdens een twee uur durende aanval werd hij honderden keren gestoken. ,,Het was botte pech.”

De man maakte deel uit van een groep van twintig toeristen die op wildsafari was. Afgelopen woensdag werd het gezelschap, ogenschijnlijk uit het niets, aangevallen door een zwerm bijen. Die aanval, vermoedelijk het werk van de Afrikaanse honingbij, hield twee uur aan en vond plaats in een natuurreservaat.

Daarbij verloor de 69-jarige Frans Onderwater als enige het leven. Een 51-jarige vrouw raakte zwaargewond. Anderen wisten zichzelf te redden door bijvoorbeeld in een modderpoel te springen.

Botte pech 

Volgens Bastiaan Govers, woordvoerder van reisorganisatie Sawadee, heeft de groep ‘botte pech’ gehad. ,,Deskundigen hebben mij verteld dat deze aanval mogelijk het gevolg is geweest van stress bij de bijen. Het kan zijn dat zij een dag eerder zijn opgeschrikt door een olifant, waardoor ze later ook de reizigers als een bedreiging zijn gaan zien. Op een andere dag had de groep waarschijnlijk zo door kunnen lopen.”

Quote

Het kan zijn dat de bijen een dag eerder zijn opge­schrikt door een olifant, waardoor ze later ook de reizigers als een bedreiging zijn gaan zien

Bastiaan Govers

De aanval begon bij een van de vrouwelijke reizigers. Zij rende vervolgens in paniek naar de groep, waarna de bijen het hele gezelschap aanvielen. Govers spreekt van een ‘zeer langdurig gevecht’, waarbij het het dodelijke slachtoffer niet lukte om in een modderpoel te duiken.

Volgende week verwacht de reisorganisatie het officiële rapport uit het Oost-Afrikaanse land, waar dergelijke aanvallen volgens Govers zeldzaam zijn. ,,Het is geen kwestie van tientallen keren per jaar.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam