Volledig scherm
Foto ter illustratie, dit dier is niet ziek. © Pixabay

Dodelijke konijnenziekte uitgebroken op Dakpark Rotterdam

De konijnen op het Dakpark aan de Rotterdamse Vierhavensstraat lijden aan een dodelijke ziekte die vaak konijnen treft. Het gaat om het zogenoemde myxomatosevirus. Volgens de gemeente treffen boswachters sinds drie weken elke dag dode dieren aan.

Het virus duikt met name in de zomermaanden op, doorgaans om de twee jaar. Muggen en vlooien verspreiden het beruchte dodelijke virus onder de konijnen, maar de dieren kunnen elkaar ook door onderling contact besmetten. 

Fokkers vrezen de ziekte, maar het virus wordt soms ook met opzet geïntroduceerd om konijnenplagen te stoppen. Zo werd het ooit in Australië ingezet om de grote hoeveelheid konijnen daar snel terug te brengen. Resistente dieren zorgden er echter voor dat het land niet van het konijnenprobleem afkwam.

Geen gevaar voor mensen

De populatie van de dieren in Rotterdam is relatief groot voor een oppervlakte als die van het Dakpark. Vorige maand leefden er op het dak in Rotterdam-West nog zo’n 170 konijnen. 

Bezoekers wordt aangeraden die dieren niet te benaderen, maar er is geen besmettingsgevaar voor mensen, honden of katten. Naar verwachting zal de epidemie nog enkele weken duren. De Dierenbescherming en de boswachters ruimen de gevonden dode dieren dagelijks.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam