Volledig scherm
Burgemeester Aboutaleb. © ANP

Doet Aboutaleb het goed? Die vraag wordt jou niet gesteld als hij weer burgemeester wil worden

Ben jij tevreden over burgemeester Aboutaleb? Voor een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad doet dat antwoord er niet zoveel toe. Althans: ze willen een enquête naar het functioneren van de burgervader geen onderdeel maken van een eventuele herbenoeming. Volgend jaar zit de tweede termijn van Aboutaleb erop.

Quote

Ik begrijp het ongeduld, maar niet op deze manier

Ingrid van Wifferen, D66

De partijen Denk, 50Plus en Leefbaar Rotterdam (ze noemden het zelf een ‘droomcoalitie’) bespraken hun gezamenlijk initiatiefvoorstel in de gemeenteraad. De kern van pleidooi: Nederland is een van de weinige landen waar de bevolking niets te zeggen heeft bij de benoeming van een burgemeester en dat moet veranderen, om te beginnen in Rotterdam. Vandaar dat ze een plan hebben uitgewerkt om volgend jaar de Rotterdammers in een ‘digitale meningspeiling’ een oordeel te vragen over Aboutaleb.

De rest van de gemeenteraad wil daar niet aan. ,,Ik begrijp het ongeduld, maar niet op deze manier’’, zei Ingrid van Wifferen van D66. ,,Bij een referendum hoort een stemformulier in de brievenbus en de uitspraak moet bindend zijn. Wat als de uitslag negatief is? Op deze manier kunnen verwachtingen niet worden waargemaakt.’’

Recept voor frustratie

Nourdin el Ouali van Nida sprak zelfs van ‘een recept voor frustratie’. CDA noemde het plan ‘onzalig’. ,,Ik weet niet of het geven van rapportcijfers een goede manier is om bestuurders te beoordelen’’, zei Christine Eskes.

De initiatiefnemers waren teleurgesteld in de bezwaren tegen hun plannetje om eerst eens te kijken hoe Aboutaleb ligt onder Rotterdammers, voordat hij kans maakt om nog eens zes jaar het gezicht van deze stad te zijn. ,,Het verontrust mij dat de raad denkt dat wij niets kunnen doen met de input van zo’n peiling. Is dit een recept voor frustratie? Waarom zouden we dan nog verkiezingen houden’’, zei Ellen Verkoelen van 50Plus.

Leefbaar Rotterdam heeft al eerder aangegeven dat zij tegen een derde termijn van burgemeester Aboutaleb zullen stemmen als er niet enige vorm van inspraak is door Rotterdammers bij zijn herbenoeming. In 2020 verloopt de tweede termijn van Aboutaleb, eind dit jaar laat hij weten of hij gaat voor nog eens zes jaar.

Uit een enquête van Nieuwsuur bleek vorig jaar dat de meeste zittende burgemeesters tegen een gekozen burgemeester zijn. Jan van Zanen (Utrecht) is wel vóór, Pauline Krikke (Den Haag) en onze eigen Aboutaleb zijn tegen. Hij zei destijds tegen Nieuwsuur: ,,Het overplanten van een trend uit het buitenland is een recept voor ongelukken.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam