Doktersvisje Dory in Blijdorp niet langer kannibaal, maar vegetariër

videoDiergaarde Blijdorp stopt met visvoer met dierlijke ingrediënten. In plaats daarvan krijgen de bewoners van de onderwaterwereld Oceanium een speciaal in de Rotterdamse zoo ontwikkeld dieet, waarin slechts plantaardig materiaal zit. ,,In hun huidige voer zat veel vismeel. Feitelijk aten de dieren dus hun soortgenoten op’’, aldus woordvoerster Constance Alderlieste.

Wereldwijd worden plantenetende vissen in aquaria gevoerd met visvoer met dierlijke ingrediënten. ,,Dat moet toch anders kunnen dacht Diergaarde Blijdorp’’, legt ze uit. ,,De dierentuin ondernam actie en ontwikkelt nu een eigen, meer natuurlijk dieet voor de herbivore mariene vissen in het Oceanium. Alles gericht op het verbeteren van het welzijn van de dieren.’’

Vreemd

Quote

Een adequaat dieet zou verschil­len­de ziekten onderdruk­ken

Constance Alderlieste

Het bestaande visvoer van mariene vissen verschilt sterk van het dieet van hun soortgenoten in het wild. ,,In de hele wereld krijgen zij voer van voornamelijk dierlijke afkomst, zoals vismeel. De plantaardige ingrediënten in deze voeders zijn op land geteeld en niet in zee, denk aan mais, graan, soja- en andere bonen. Dat is best wel vreemd’’, klinkt het.

Het vermoeden bestaat dat dit ‘onnatuurlijke’ voer de oorzaak is van verschillende ziekten bij de vissen. ,,Een  dieet zou ziekten als mariene kop- en lijnerosie op zijn minst kunnen onderdrukken. Daarom wordt in het Oceanium dit nieuwe voer ontwikkeld.

In dit voer worden de dierlijke en landgeteelde producten weggelaten. Het bestaat alleen nog uit plantaardige producten uit de zee. ,,Hiermee worden meerdere stappen in de goede richting gezet. Door het gebruik van soja te vermijden wordt immers ook het Amazonegebied beschermd.’’

Gelatine

Quote

Zo hebben de vissen de kans om hun natuurlij­ke graasge­drag te tonen

Constance Alderlieste

De meeste herbivore vissen zijn ‘grazers’. Doktersvissen bijvoorbeeld - bekend als Dory uit de Disneyfilm - eten algen die groeien op de harde oppervlakte van riffen. Ook dit natuurlijke graasgedrag wordt in het Oceanium gestimuleerd. Het nieuwe visvoer wordt niet gebonden met de gangbare gelatine van dierlijke oorsprong maar met agar, gemaakt van rode en bruine wieren. In vloeibare vorm wordt dit uitgesmeerd over kunstkoralen.

,,Zo hebben de vissen de kans hun natuurlijke graasgedrag te tonen. Voor de andere vissen in deze aquaria is het lastiger om hiervan mee te eten omdat hun bekken ongeschikt zijn om het voer los te schrapen of te trekken. Op deze manier kunnen alleen de herbivore vissen erbij. Nu kunnen ze langer grazen, zoals ze dat in de natuur ook doen.’’

In de koraaltunnel van het Oceanium zwemmen diverse herbivore vissen zoals doktersvissen, argusvissen, wimpelvissen en vleermuisvissen.

Picasso-doktersvis (Dory in de kinderfilm): weg met het vismeel!
Volledig scherm
Picasso-doktersvis (Dory in de kinderfilm): weg met het vismeel! © Rob Doolaard

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam