Volledig scherm
Fidan Ekiz © Joost Hoving

Dominee

ColumnMartin Bril noemde Rotterdam ooit 'een dichterlijke stad'. Maar niet op het eerste gezicht. Dat maakt het juist zo dichterlijk. Je treft die dichterlijkheid vooral op straat.

Tegenover de ingang van de metro bij Rijnhaven ontmoet ik een man die elke dag van de week vrijwillig de wijk schoonmaakt. Al tien jaar. Hij is keurig gekleed. Op zijn hoofd draagt hij een bruine arbeiderspet. In één hand houdt hij een afvalprikker vast, in de ander een vuilniszak. Het regent onverminderd, we schuilen onder een afdakje en raken aan de praat. Ik bied hem een kop koffie aan.

Twee vreemden steken de weg over naar een koffietent. De verregende jassen gaan uit. De man heet Bert Jan Jonker, hij is 74 jaar en was dominee. Dat verbaast me niet. Hij kan práten. ,,Ik kan ook goed luisteren hoor.'' Iets wat in Nederland te weinig gebeurt, volgens hem.

Quote

Het geloof en god zijn niets meer dan verbeelding,joh

Als dominee ging hij langs bij mensen die niet naar de kerk kwamen. Om ze te leren kennen en om ze te begrijpen. ,,Wie doet dat tegenwoordig nog?'' Hij trekt een somber gezicht. ,,Zie de verkiezingen. We zijn zo hopeloos verdeeld. Je moet juist luisteren, compromissen sluiten, verantwoordelijkheid nemen. Nederland gaat niet kapot aan kwaadheid maar aan domheid. 'De redelijkheid heeft gezegevierd', zegt men. Nou, ik zie het niet.''

Hij staart naar buiten. Het is een stille ochtend. Een goed moment om over god te beginnen. Bert Jan: ,,Ik weet niet of er een God is. Ik geloof in gerechtigheid. Kijk ons. Of jij nu wel of niet in Allah of een andere god gelooft, dat zegt mij niks. Ik vind je een aardige vrouw. Daar gaat het om. Het geloof en God zijn niets meer dan verbeelding, joh.'' Lachend: ,,Wilders en Baudet denken ook dat ze god zijn. Voilà!''

Het is gestopt met regenen. Hij moet weg. ,,Viool spelen bij het Orkest Intermezzo.''

We lopen samen terug naar waar we vandaan kwamen.

Ik moet denken aan de mooie woorden van Rien Vroegindeweij, op een gevel aan de West-Kruiskade in onze dichterlijke stad.

'Als iedereen ergens anders vandaan komt is niemand een vreemde.'