Door Duitsers gejat Hofpleintreintje weer thuis: ‘Ja, hij is een tikkie gehavend’

videoHet aan het einde van de oorlog door de Duitsers ‘geklauwde’ Hofpleintreintje is terug in Rotterdam. Na een nachtelijke rit werd het danig verwaarloosde rijtuig vanochtend afgeleverd bij de Stoom Stichting Nederland (SSN), aan de rand van het Kralingse Bos. Daar wordt het groene gevaarte weer op het apart vervoerde onderstel gezet.

En zo komt deze vrijdagochtend een droom uit voor de stichting Hofpleintrein, die dit bijzondere stukje rijdend materieel weer op zijn vroegere plek - de Hofbogen in Noord - wil terugkrijgen. Maar éérst moeten de handen uit de mouwen, want in augustus zullen leerlingen van scholenkoepel LMC zich over het treintje ontfermen. Een opknapbeurt van twee jaar ligt in het verschiet.

Desalniettemin, de blijdschap over de succesvolle ‘terughaalactie’ ís er, ook bij bestuurslid Ronald Hegmans. ,,We zijn er drie jaar mee bezig geweest om ‘m weer in Rotterdam te krijgen. Het is een mijlpaal dat het is gelukt. En ja, hij is een tikkie gehavend. De trein is zo lang niet onderhouden, dat als we ‘m gaan strippen we mogelijk nog wel wat houtrot tegenkomen. Er zal heel wat moeten worden vervangen. Maar dat komt goed.’’

De redding van de ‘mBD 9952’, zoals het met graffiti besmeurde stalen karretje officieel heet, kwam net op tijd. ,,Nóg een jaar in weer en wind was ‘m fataal geworden. Dit treintje heeft vooral emotionele waarde. Hij heeft tenslotte écht door Rotterdam gereden.’’

Het plan is om dit museumstuk ná de ingrijpende restauratie weer ergens op het voormalige Hofpleinlijntje in Noord te zetten en er een horecafunctie aan te geven, waarbij ook studenten weer een rol kunnen spelen. Daarover vindt de komende tijd overleg plaats met de nieuwe eigenaar van het gebouw, Dudok Groep Dordrecht, en de gemeente Rotterdam.

Volledig scherm
© Jan de Groen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28729 stemmen