Volledig scherm
De trein pendelde tussen Rotterdam en Scheveningen. © Gratis

Door Duitsers geroofde Hofpleintrein komt nog dit jaar terug

De in de oorlog door de Duitsers geroofde Hofpleintrein komt waarschijnlijk nog dit jaar terug naar Rotterdam. De stichting die de historische wagon uit Oost-Duitsland terughaalt, heeft de benodigde 10.000 euro aan transportkosten binnen.

Het karakteristieke, maar vervallen groene treintje, dat dertig jaar pendelde tussen Rotterdam en Scheveningen, wordt in het Museumstoomdepot in het Kralingse Bos gerestaureerd, een klus die naar verwachting een paar jaar gaat duren. Zowel de renovatie als de exploitatie - de trein wordt een museale horecavoorziening - wordt gedaan door leerlingen van het Rotterdamse praktijkonderwijs LMC.

Quote

Hij kan nog wel zelf rijden, maar niet harder dan 30 kilometer per uur

Jan Waszink

Het vooroorlogse voertuig komt uiteindelijk op de Hofbogen, het oude hoogspoor achter het Hofplein, dat wordt herontwikkeld. Wanneer de trein er komt te staan, is onduidelijk. In een brief aan de gemeenteraad melden B en W dat de plek haken en ogen heeft. De Hofbogen worden in 2019 verkocht aan een marktpartij. Daarna heeft de gemeente Rotterdam weliswaar recht van opstal op delen van het dak, maar voor plaatsing van de trein blijft toestemming van de nieuwe eigenaar nodig.

De Hofpleintrein werd lang als verloren beschouwd, totdat deze door een treinliefhebber toevallig werd gespot op een rangeerterrein nabij Leipzig. Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft de unieke wagon gekocht en geeft hem in langdurige bruikleen aan de Rotterdamse Stichting Hofpleintrein.

Dieplader

Het vervoer van de oude trein gebeurt straks over de weg. ,,Hij kan nog wel zelf rijden, maar niet harder dan 30 kilometer per uur. Als we dat 700 kilometer lang gaan doen, dan blokkeren we het reguliere spoorwegverkeer. Daarom komt de trein per dieplader naar Rotterdam'', licht Jan Waszink van de stichting toe.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6331 stemmen