Volledig scherm
Op woensdag 13 februari is in de Rotterdamse haven een grote partij cocaïne onderschept. De drugs zaten tussen een vracht mango’s. Douanemedewerker O. wordt verdacht van betrokkenheid bij dit drugstransport. © OM

Douanemedewerker ‘zonder geld’ moet langer in voorarrest blijven op verdenking van megasmokkel in de Rotterdamse haven

De 38-jarige douanier Hassan O. uit Rotterdam blijft langer in voorarrest. Hij zit sinds februari vast omdat hij drugssmokkelaars zou hebben geholpen bij het vervoeren van een megalading van 1500 kilo cocaïne. Voordat de rechtszaak kan beginnen, moet een onderzoek naar O’s financiën in Marokko zijn afgerond. Uit niets blijkt nog dat de verdachte iets heeft bijverdiend. 

Waar eerdere verdachte douaniers een luxueus leven leidden, heeft de recherche over O. niets gevonden waaruit blijkt O. zich voor veel geld heeft laten omkopen. Nu is een verzoek gedaan aan de Marokkaanse autoriteiten om daar financieel speurwerk te kunnen doen. De geboren Rotterdammer heeft wortels in dit land.

De officier van justitie zegt verder over genoeg bewijs te beschikken dat O. betrokken is bij één cokesmokkelzaak en waarschijnlijk bij twee. ,,Ik struikel er bij wijze van spreken over.’’

Mango’s

O. zou in februari in het douanesysteem een zeecontainer met mango’s uit Brazilië hebben afgemeld, terwijl die eerder op de lijst stond voor een controle. Volgens het politie-onderzoek is dat gebeurd met zijn account op zijn computer op het moment dat O. in de ruimte was. In de container zat behalve fruit ook de 1500 kilo coke. Enkele maanden eerder, in december, is iets vergelijkbaars voorgevallen. ,,Alleen hebben we toen niets in de container gevonden’’, zegt de officier van justitie. ,,Wel ontbrak er lading en sloeg de drugshond aan.’’

De advocaat van de verdachte zegt op zijn beurt dat de collega’s van O. met diens inlognaam en wachtwoord in het systeem hebben kunnen zitten, terwijl zijn cliënt naar het toilet was. Volgens hem werkten ze bij de douane met gemakkelijk te raden wachtwoorden. ,,Omdat dit het prettigst werkte.’’ O. zou zelfs op aanraden van collega’s een wachtwoord hebben dat begon met z’n achternaam en eindigde met een getal.

Beveiligen

De douane in de Rotterdamse haven kwam de laatste jaren herhaaldelijk in het nieuws vanwege hulp aan drugssmokkelaars. Keer op keer zeggen de autoriteiten maatregelen te nemen tegen corrupte medewerkers en  de systemen beter te beveiligen. Toch zijn dit jaar vier douaniers opgepakt als verdachte, onder wie O.

O.’s zaak zal op z’n vroegst deze winter inhoudelijk behandeld worden. Tot die tijd blijft hij in voorarrest. Volgens de rechter is de smokkel van 1500 kilo coke een te grote verdenking om hem voorlopig op vrije voeten te stellen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (21%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (66%)
3070 stemmen