De Zaandam, die als thuishaven Rotterdam heeft, ligt op dit moment in Panama aan wal.
Volledig scherm
De Zaandam, die als thuishaven Rotterdam heeft, ligt op dit moment in Panama aan wal. © HAL

Drama aan boord van ‘Rotterdams’ schip: vier passagiers overleden aan corona

UPDATEVier opvarenden van het cruiseschip Zaandam van rederij HAL zijn overleden aan de gevolgen van het gevreesde coronavirus. De Zaandam, die als thuishaven Rotterdam heeft, drijft op dit moment voor de kust van Panama. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er twintig Nederlanders aan boord.

De rederij schrijft op haar website dat het om vier oudere passagiers gaat. ,,Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de nabestaanden en we doen er alles aan ze te ondersteunen in deze zware tijd.’’ Over de nationaliteit van de overledenen is niets bekendgemaakt. Van de ruim 1800 opvarenden hebben meerdere personen corona-achtige verschijnselen: 53 passagiers en 85 bemanningsleden hebben zich bij de scheepsdokter gemeld. 

De Nederlandse ambassade heeft contact met de Nederlandse opvarenden om te kijken welke hulp ze nodig hebben en wat hun situatie is. Nederland heeft volgens een woordvoerder ook contact met de Panamese autoriteiten over onder meer het bevoorraden van het schip. Holland America Line is tegenwoordig eigendom van het beursgenoteerde Brits-Amerikaanse Carnival Corporation.

Argentinië

De Zaandam dobbert momenteel op zo’n acht zeemijlen van de kust van Panama. Het schip vertrok 13 dagen geleden vanuit Argentinië. De autoriteiten van Panama en andere landen in de regio willen niet dat het schip ergens aanmeert. Wel wordt gewerkt aan een plan om de gezonde passagiers over te brengen aan boord van de Rotterdam, een ander cruiseschip van de HAL. De rederij heeft daarover al contact met Amerikaanse hulpdiensten.

De Zaandam werd in 2000 in gebruik genomen en is het vlaggenschip van de HAL. Met zijn teakhouten dekken en trapleuningen van koperbeslag heeft dit schip een klassieke uitstraling (net als de andere schepen van de HAL). Met zwembad, verwarmde jacuzzi’s, spa en theater.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam