De coronatest.
Volledig scherm
De coronatest. © ElisabethTweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg.

Drie doden door coronavirus, recordstijging aantal besmettingen

Drie coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur in de Rotterdamse regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus: Twee overledenen komen uit Rotterdam, één uit Capelle aan den IJssel. Het aantal nieuwe coronabesmettingen is met 158 gestegen, een nieuw record. Het is voor de tweede dag op rij een stijging van bijna 25 procent.

In het hele verspreidingsgebied van AD Rotterdams Dagblad zijn nu 30 sterfgevallen door het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnames laat een snellere stijging zien in de provincie Zuid-Holland dan elders in Nederland, zo meldt het RIVM. 

Dit baart Saskia Baas (directeur GGD) en Ernst Kuipers (voorzitter Erasmus MC én overleg acute zorg in regio) zorgen. Komende week komt er in de regio extra opvang voor kwetsbare personen, onder meer in Ahoy en in het Van der Valk Hotel in Ridderkerk.  

Het totaal aantal positieve coronatesten is nu 815. Een week geleden was dit nog 246. De schatting is dat er nog vele honderden, of zelfs duizenden mensen ook het coronavirus hebben, maar zij worden niet getest omdat zij thuis kunnen uitzieken. Alleen wie ernstig ziek is of in de zorg een essentiële functie bekleed, wordt nog getest.

Grootste stijgers

Grootste stijgers naast Rotterdam (59) zijn Capelle aan den IJssel (10), Lansingerland (11) en opnieuw Goeree-Overflakkee (15). De Zuid-Hollandse eilanden kleuren op de kaart van het RIVM net zo donkerrood als gebieden in Brabant, waar relatief gezien de meeste mensen van Nederland besmet zijn geraakt. Ook elders in de bible belt zijn veel mensen ziek geworden. 

Goeree-Overflakkee heeft nu 92 patiënten waarvan bewezen is dat ze het coronavirus hebben. Krimpenerwaard, Barendrecht, Brielle, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Hoeksche Waard, Lansingerland, Westvoorne en Albrandswaard kleuren dit weekeinde ook donkerder geel.

Uitbraak

De oorzaak van de hoge cijfers van Goeree-Overflakkee ligt mede bij de uitbraak in woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk, waar in elk geval drie bewoners zijn overleden en dertien besmet. CuraMare, waar het woonzorgcomplex onder valt, weigert nieuwe cijfers te geven over besmette en overleden bewoners, of over besmet zorgpersoneel.

Ook buiten Nieuw Rijsenburgh zijn mensen op Goeree-Overflakkee besmet geraakt. Waarschijnlijk speelde bij het begin van de besmetting een kerkdienst in de kapel van het woonzorgcomplex op zondag 8 maart een rol. Van die kerkelijke gemeenschap zijn meerdere leden ziek tot ernstig ziek, maar ook andere inwoners liggen in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Rotterdam

In Rotterdam is het aantal besmettingen gestegen met 59 naar boven de 300. In totaal zijn er in de stad 308 positieve testen geweest. Voor de hele regio komt er na dit weekeinde extra opvang voor kwestbare mensen, bijvoorbeeld in Ahoy en in het Van der Valk Hotel in Ridderkerk. 

Een overzicht van de besmettingen en sterfgevallen in de Rotterdamse regio staan hier.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam