Volledig scherm
Een impressie van de woon­toren. © Van Bergen Kolpa Architecten

Drie hoog wonen op acht hoog

Rotterdam krijgt een eerste woontoren speciaal voor gezinnen. In het 70 meter hoge gebouw, vlakbij de Witte de Withstraat, komen 44 gezinswoningen met drie verdiepingen. Dit experiment moet het centrum aantrekkelijker maken voor gezinnen.

De woontoren Maasbode, die moet komen aan de Schiedamsesingel, bestaat uit 23 bouwlagen en telt slechts 12 etages. Hoe dat kan? Het gebouw is voor een groot deel opgebouwd uit gezinswoningen met elk drie verdiepingen. ,,Net als in de Vinex. Maar dan boven elkaar’’, zegt architect Evert Kolpa.

Quote

Kinderen kunnen rondlopen en hun vriendjes bezoeken

Evert Kolpa

Het is nieuw in Rotterdam, en volgens Kolpa is ook in het buitenland een soortgelijk gebouw niet te vinden. ,,Een waanzinnig experiment’’, zo noemt hij het.

Het pand wordt 70 meter hoog en krijgt 44 gezinswoningen, variërend van 110 tot 180 vierkante meter. Goedkoop is het niet: de prijzen, die nog niet zijn vastgesteld, liggen zo tussen vijf ton en een miljoen euro.

Het Rotterdamse architectenbureau Van Bergen Kolpa en ontwikkelaar BPD geloven dat dit concept meer gezinnen in de stad kan behouden. De gemeente heeft al lang als doelstelling om de ‘vlucht’ naar de randgemeenten tegen te gaan. Afgelopen vier jaar is het gelukt om in negen wijken rondom het centtrum het aandeel ‘kansrijke gezinnen’ te verhogen van 6,8 procent naar 8,5 procent. Maar in het centrum zelf verloopt het lastig. Hoogbouw, die typisch Rotterdamse bouwvorm, is niet in trek bij gezinnen. Volgens Kolpa komt dat door ‘de schaal en de anonimiteit’. In hoogbouw is nauwelijks contact met de buren en geen plek voor kinderen om te spelen.

Rondgang

Dat moet in Kolpa’s ‘gezinstoren’ anders. Zo krijgt het gebouw vier binnenstraten met elk elf woningen. Deze straten zijn half open, zodat op grote hoogte het gevoel van de straat doorklinkt. Ook opmerkelijk is dat alle balkons met elkaar verbonden zijn, zodat er een aaneengesloten rondgang ontstaat. ,,Kinderen kunnen rondlopen en vriendjes of vriendinnetjes bezoeken.’’

Het gebouw krijgt ook 18 kleinere studio’s en 22 grote appartementen, helemaal bovenin. Op de locatie staat nu nog het oude pand van de krant Maasbode uit de jaren 50. Dit gebouw heeft geen monumentale waarde en mag worden gesloopt. De start van de bouw van de Maasbode wordt eind 2019 verwacht, de oplevering volgt in de tweede helft van 2021.

Volledig scherm
Een impressie van het interieur van de woontoren Maasbode. © Van Bergen Kolpa Architecten
Volledig scherm
Impressie Maasbode toren aan de Schiedamsesingel © Van Bergen Kolpa Architecten
Volledig scherm
Impressie Maasbode toren aan de Schiedamsesingel © Van Bergen Kolpa Architecten

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

poll

Een jaar uitstel voor nieuw stadion Feyenoord: komt van uitstel ook afstel?

Een jaar uitstel voor nieuw stadion Feyenoord: komt van uitstel ook afstel?

  • Ja, dat nieuwe stadion komt er nooit (34%)
  • Nee, het plan wordt hier alleen maar beter van (28%)
  • Ik ben het spoor inmiddels bijster (38%)
10152 stemmen