Volledig scherm
Marcel de V., voormalig financieel topman van Vestia. © Arie Kievit

Drie jaar cel voor oud-topman Vestia

Financieel topman Marcel de V. (51) van Vestia en financieel adviseur Arjan Greeven (47) moeten respectievelijk drie jaar en twee en half jaar de cel in. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde ze voor fraude, omkoping en witwassen.

Justitie had twee maanden geleden vier jaar én vier jaar en negen maanden geëist tegen de hoofdverdachten in het Vestiaschandaal. Greeven werd deels vrijgesproken. Van omkoping van De V., witwassen en valsheid in geschrifte was volgens de rechtbank geen sprake. De Rechtbank hield er rekening mee dat Greeven zichzelf heeft gemeld bij justitie, dat de feiten deels zijn verjaard en dat de verdachten geen strafblad hadden.

Medeverdachten Ad. G. (73), de vader van Arjan G. en zijn ex-vrouw Pascal van W. (46) zijn vrijgesproken. De vader en ex-vrouw werden verdacht van witwassen, maar de rechtbank vindt niet dat het geld afkomstig is van criminele activiteiten. G. kreeg het geld als fee - vergoeding - voor het werk dat hij deed.

De V. en Greeven verdienden miljoenen door samen de vergoeding, die Greeven van banken kreeg voor het afsluiten van risicovolle transacties, te delen. Marcel de V. en Arjan Greeven werkten vanaf 2001 samen. Door het financiële schandaal ging Vestia in 2012 bijna ten onder. De corporatie moest bijna twee miljard aan de banken betalen. Ook andere corporaties - die geen schuld hadden aan de affaire - moesten financieel bijspringen. Vestia moest 90.000 woningen verkopen, huren verhogen, projecten afblazen en personeel ontslaan om niet kopje onder te gaan.

Derivaten

Vestia kocht tot 2012 voor honderden miljoenen derivaten. Dat zijn financiële producten waarmee gespeculeerd wordt op renteschommelingen. De V. was degene die de derivaten kocht. Greeven, die met zijn volledige naam in de media genoemd wenst te worden, deelde de vergoeding die hij van de banken kreeg - in totaal 30 miljoen - met De V.

Dat ging een paar jaar goed: Vestia verdiende miljoenen met de constructies. Tot de financiële crisis van 2007. De rente daalde en de banken eisten geld van de woningcorporatie. Tot op de dag van vandaag heeft Vestia daar last van.

Greeven stapte in 2012 naar de autoriteiten om zijn verhaal te doen, naar eigen zeggen uit wroeging, maar hij sluisde wel vlak daarvoor zijn vermogen weg naar Zwitserland, volgens justitie om te voorkomen dat het OM er beslag op zou leggen. Twee maanden geleden toonde Greeven zich berouwvol. ,,Wat er met Vestia is gebeurd, heeft mij heel diep geraakt'', zei hij. ,,Dat vind ik nog steeds vreselijk. Ik las van de week dat Vestia de klap nog steeds niet te boven is. Ik ben blij dat het proces nu begint. Dat er een punt achter gezet kan worden.''

De V. is vorig jaar in een civiele procedure al veroordeeld. Hij moet al het geld dat hij heeft verdiend aan de deals aan Vestia terugbetalen. Hij is in hoger beroep gegaan. ,,Ik heb het heel zwaar om gebrandmerkt te zijn. Ik zit in de bijstand en ben somber over de toekomst. Het is moeilijk relaties op te bouwen.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam