Volledig scherm
Wekelijks pinde Clementine de J. met gestolen passen geld. © ANP

Drie jaar celstraf voor stelen half miljoen van mensen in zorg

Zeker een half miljoen wist de Clementine de J. (62 jaar) te stelen van ‘kwetsbare mensen die aan de zorgen van haar werkgever waren toevertrouwd’. Voor de diefstal van dit grote bedrag kreeg de Ridderkerkse vandaag drie jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Vijf jaar lang pinde de medewerkster van het Rotterdamse bewindvoerderskantoor met een gestolen pinpas geld van de rekening van mensen die onder bewind stonden, bijvoorbeeld omdat ze door ouderdom niet meer in staat waren zelf hun bankzaken te behartigen. Wekelijks sloeg ze toe. Ook wist ze uit erfenissen geld te stelen. De ‘berekenende en gestructureerde wijze’ waarop ze de rekeningen plunderde, rekent de rechter haar zwaar aan. Het Openbaar Ministerie had 2,5 jaar cel geëist.

,,U profiteerde schaamteloos van dat geld door er haar eigen woorden ‘asociaal luxe van te leven’.’’ Waar het geld exact heen ging, is tijdens de rechtszaak nooit duidelijk geworden. Zoektochten van de politie liepen ook op niets uit.

De diefstal stopte pas, toen de J. tegen de lamp liep. ,,U bent hier niet uit zelf gestopt. U had geen enkel respect voor andermans goederen en eigendom. Daarmee heeft u het vertrouwen in u beschaamd maar ook in het algemeen in bewindvoerders.’’ De stichting De Rotonde moet naar de civiele rechter om het geld terug te krijgen. De stichting heeft de gedupeerden beloofd alles terug te betalen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam