Volledig scherm
© Media TV

Drieëntwintig man vast na schietpartij motorbendes

De politie heeft de hele nacht onderzoek gedaan in en rond het Van der Valkhotel in Rotterdam waar twee motorclubs donderdagavond met elkaar slaags raakten. Getuigen meldden dat er zo'n twintig keer is geschoten en eerste politieonderzoek bevestigt dat. De vechtpartij ging tussen twee rivaliserende motorbendes: de Hells Angels en de Mongols. Drieëntwintig verdachten zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging. Ze zitten vast en worden gehoord, aldus de woordvoerder.

Quote

Ik zag een van hen hurken en een vuurwapen trekken

Theo
Volledig scherm
© Media TV

Gezworen vijanden
De motorbendes Mongols en de Hells Angels zijn al tientallen jaren gezworen vijanden. Met name in Duitsland kwam het de afgelopen jaren tot meerdere grote vechtpartijen tussen de bendes. De van oorsprong Californische motorclub Mongols streek twee jaar geleden in Nederland neer. De club opende in 2014 een filiaal (chapter) in Amsterdam. Enkele jaren daarvoor waarschuwde Europol al voor de komst van criminele overzeese motorbendes als de Mongols. De Europese politieorganisatie sprak daarbij de vrees uit dat dit zou kunnen leiden tot territoriumoorlogen met clubs als de Hells Angels. Als belangrijkste dreiging voor de gewone burger zag Europol toen het gebruik van extreem geweld en wapens als kalasjnikovs en granaten bij conflicten tussen rivaliserende groepen.

Volledig scherm
© Privéfoto

De arrestanten komen uit Schiedam, IJmuiden, Rotterdam, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Haarlem , Berkenwoude, Oostrum, Alkmaar, Amsterdam, Baarn en Julianadorp. Van een aantal verdachten is de identiteit nog niet vastgesteld.

Politiechef Frank Paauw sluit meer aanhoudingen niet uit. ,,Het is goed dat er al twintig verdachten zijn aangehouden en er zullen er meer volgen. Wij gaan ontleden wie dit zijn. We verwachten niet direct dat ze onderling aangifte doen, maar daarmee stopt dit onderzoek voor de politie dus niet."

Meeting
De twee motorbendes hadden rond 20.30 uur afgesproken voor een meeting in het Van der Valk-hotel aan de Energieweg. Al snel liep het uit op een massale vechtpartij. Ook werd er geschoten, zowel binnen als buiten. Onder hotelgasten brak grote paniek uit. Ze sloegen massaal op de vlucht via de nooduitgang. Wonderwel raakte niemand van de gasten gewond.

,,Ik hoorde heel veel schoten na elkaar. Pang, pang, pang! Ik dacht: dit is een aanslag. Ik ben heel ver het park in gerend,'' zegt de 36-jarige Patrick uit Kerkrade, die voor zaken in Rotterdam moest zijn.

Caféruzie
De 57-jarige Theo, ook uit Limburg, zat met enkele collega's in de lobby te werken toen plots de stoelen, tafels en glazen door de lucht vlogen. ,,Ik dacht eerst aan een caféruzie. Ik zag een van hen hurken en een vuurwapen trekken. Toen sloeg de paniek echt toe.''

Theo zag vervolgens met eigen ogen hoe de bendeoorlog buiten werd voortgezet. ,,Een andere man schoot met een vuurwapen misschien wel tien keer op iemand anders. Hij sprong in een auto en probeerde te vluchten.''

De politie rukte massaal en razendsnel uit. De omgeving werd afgezet en politieheli's cirkelden boven het Kleinpolderplein en het Roel Langerakpark. Gemaskerde arrestatieteams wisten twintig verdachten in de kraag te vatten. Een van hen had een gebroken been opgelopen. De rest van de avond werd het hotel uitgekamd.

Ook vond de politie in de buurt een mes en een vuurwapen. De politie heeft de hele nacht onderzoek gedaan in en rond het hotel. Het eerste politieonderzoek bevestigt dat er zo'n twintig keer is geschoten.

Zwaargewonde
Bij de knokpartij viel ten minste een zwaargewonde maar de politie denkt dat er meer gewonden zijn. ,,Gebroken neuzen en zo. Er waren veel bebloede gezichten. Zo'n dertig mannen gingen met elkaar op de vuist en er is veelvuldig geschoten, dus de kans is groot dat er meer gewonden zijn. Die wisten dan te vluchten.''

De woordvoerder noemt het bijzonder dat er geen hotelgasten en eters in het restaurant van Van der Valk gewond zijn geraakt. Een deel van hen is gevlucht naar een fitnesscentrum in de buurt.

Voor zover bekend hebben alle hotelgasten de nacht 'gewoon' in het hotel doorgebracht. ,,Nadat de politie en een arrestatieteam elke kamer hadden gecontroleerd, konden de gasten terugkeren.'' De politie is ook nog het dak van het hotel opgegaan. ,,Ook daar zijn enkele verdachten opgepakt.''

Geen frisse jongens
De bendeleden waren in eerste instantie niet herkenbaar als leden van een motorclub. Wel was duidelijk dat het geen frisse jongens waren, zegt de 47-jarige Gregory. ,,Heel zware jongens. Littekens, tatoeages. Mensen die je beter niet kan aankijken. Toen veranderde de lobby in het Wilde Westen. Een man werd genadeloos in elkaar geslagen. Hij lag op de grond en ze bleven maar schoppen.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam