Dringen bij nachtelijke verkoop gloednieuw computerspel FIFA 18

VIDEOJe bent gamefreak of je bent het niet. Enkele honderden liefhebbers kwamen vannacht af op de nachtelijke verkoop van het immens populaire spel FIFA 18 bij Media Markt Rotterdam-Zuid aan de Beijerlandselaan. ,,Ik heb morgen vrij genomen en ga heel de dag spelen.”

Quote

Ik heb morgen vrij genomen en ga heel de dag spelen

Stefano Dinius (19)

Maanden moesten gameliefhebbers wachten op de nieuwe versie van FIFA. Maar, de échte gamefreaks konden niet nóg eens negen uur – tot de gewone openingstijden – zonder. Dan maar een uur in de rij, dacht het gros. Maar, waarom? ,,Eigenlijk slaat het ook nergens op”, zei Michael (34) vannacht lachend. ,,Ik heb nog vakantie dus dat komt wel lekker uit. Als ik morgen moest werken, had ik hier niet gestaan. Vroeger speelde ik eigenlijk PES, de tegenhanger. Sinds een jaar of zes ben ik overgestapt. Ik hou van voetbal en van games. Eén en één is twee.”

Maar, het gaat nog veel verder dan alleen rond middernacht in de rij staan. ,,Ik heb morgen vrij genomen en ga heel de dag spelen. Ik had toch nog wat snipperdagen over”, geeft Stefano Dinius (19) toe. Hij beschouwt zichzelf als een heuse gamefreak. ,,Toen GTA V uitkwam, stond ik hier ook in de rij. Ik speel al tien jaar FIFA en hoop dat in deze versie iets minder fouten zitten dan de vorige. En dat de graphics op orde zijn.”

Het spel FIFA is al jaren immens populair onder gamers. Vanaf 1993 komt er ieder jaar een nieuwe versie van het voetbalspel op de markt, waar ook de Eredivisie en het Nederlands elftal in zijn opgenomen. Net als ieder jaar, zijn er ook nu veranderingen. Zo kan je nu tijdens dode spelsituaties snel spelers wisselen. Ook is de besturing volgens uitgever EA Sports weer iets verfijnd en is er een nieuw seizoen van The Journey (een soort filmverhaal) toegevoegd aan het spel.

Overigens is niet iedereen speciaal voor het nieuwe voetbalspel gekomen. Andy (29) is een vreemde eend in de bijt, want hij komt voor de nieuwe Nintendo. ,,Het verschil moet er zijn, toch? Ik ben al heel mijn leven Nintendo-fan, al heb ik alle spelcomputers die er bestaan. Ik houd van avontuur- en racegames en Super Mario. Dat speel ik dan met familie en vrienden.”

Volledig scherm
Drukte bij de Media Markt bij de nachtelijke verkoop FIFA 18. © AD

Drukte

Quote

Als je erover nadenkt is het inderdaad bizar dat mensen zo lang en zo laat in de rij gaan staan voor een game

Roel Minnaard

Precies om twaalf uur 's nachts gaan de deuren open. Het is inmiddels een drukte van jewelste en dringen geblazen. Iedereen wil zo snel mogelijk het nieuwe spel, met wereldster Cristiano Ronaldo op de voorkant. Om chaos te voorkomen, heeft de elektronicawinkel besloten om de klanten in groepjes door te laten. ,,Met die voorbereiding zijn we al twee weken geleden begonnen”, legt marketingcoördinator Roel Minnaard (20) uit. ,,Met speciaal folie hebben we alle dure producten afgezet. We wisten niet wat we moesten verwachten, maar het is uiteindelijk allemaal heel gezellig verlopen.”

Mediamarkt Rotterdam-Zuid organiseerde al eens eerder een nachtopening van een computerspel. In 2013 stond het bomvol voor de release van het eveneens populaire GTA V. Zo druk als toen werd het vannacht niet, maar Minnaard is dik tevreden. ,,Dit is een hele mooie verrassing voor ons. We wisten niet wat we hiervan moesten verwachten, maar hebben zo’n 450 games verkocht. Als je erover nadenkt is het inderdaad bizar dat mensen zo lang en zo laat in de rij gaan staan voor een game. Toch snap ik het wel. Ik zou het zelf ook doen voor bepaalde spellen.”

Als zo’n beetje iedereen heeft afgerekend en de storm is gaan liggen, komt Deniz Avsar (20) rond één uur ’s nachts naar buiten gewandeld. Met een big smile uiteraard, want hij is zojuist de eigenaar geworden van de nieuwe FIFA. ,,Ik heb niet in de rij gestaan, ik kwam net aangelopen”, zegt hij nonchalant. ,,Ik ga hem zo direct spelen tot vroeg in de ochtend. Lekker met m’n favoriete clubs Feyenoord en Fenerbahçe. En om negen uur ben ik gewoon op school, haha. Ik heb toch weinig slaap nodig.” 

Volledig scherm
Het is dringen voor de deur bij de Media Markt in Rotterdam-Zuid. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28239 stemmen