Volledig scherm
Lunch op het Schouwburgplein tijdens de Eurekaweek van vorig jaar. © Frank de Roo

Dringen voor kaartje voor de Eurekaweek

De Eurekaweek - de kennismakingsdagen voor eerstejaarsstudenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam - heeft last van haar eigen populariteit. Er staan maar liefst 700 jongeren op de reservelijst voor een kaartje.

De Eurekaweek wordt gezien als één groot feest. Vanaf maandag 21 augustus maken jongeren vier dagen - en nachten - kennis met de universiteit, stad en studentenverenigingen. Meedoen wordt aangeraden door de universiteit en gezien als goede start. Maar niet voor iedereen is er plek: er is een reservelijst met 700 namen ontstaan.

Een wachtlijst is niet nieuw voor de Eurekaweek. Twee jaar geleden grepen al ruim 150 geïnteresseerden mis. Toen konden er 2.800 jongeren meedoen en dat was het maximum, omdat de gebruikte locaties simpelweg niet meer ruimte hadden. Toch lukte het de organisatie vorig jaar om 2.900 deelnemers in te schrijven.

Uitbreiding

De studenten die de Eurekaweek dit jaar organiseren kregen opnieuw het dringende advies vanuit de universiteit om te zoeken naar uitbreidingsmogelijkheden. Dat is gelukt, ditmaal is er plek voor 3.200 personen.

De officiële opening wordt twee keer gehouden in de grote zaal van De Doelen, in plaats van tegelijk in de kleine en grote zaal. Ook werken de studentenverenigingen nu met shifts tijdens het eten, omdat de groep niet meer op hetzelfde moment in hun gebouwen past. De universiteit belooft te proberen om de capaciteit volgend jaar verder uit te breiden.

Wachtlijst

Daarmee zijn de 700 aankomend eerstejaars op de wachtlijst van dit jaar niet geholpen. Sommigen zoeken hun heil in het bemachtigen van andermans kaartje. Via Facebook biedt iemand 120 euro, dat is bijna het dubbele van de originele prijs. Via de website Ticketswap zijn twaalf jongeren op zoek naar een toegangsbewijs. De organisatie van de Eurekaweek raadt dit af, want de tickets zijn niet overdraagbaar.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam