Drinkwater Vlaardingen besmet met poepbacterie

VIDEOIn het drinkwater van Vlaardingen is de e-coli bacterie aangetroffen. Waterbedrijf Evides en de veiligheidsregio Rijnmond adviseren inwoners  het water drie minuten te koken voordat het wordt gedronken of gebruikt om eten mee klaar te maken. In Vlaardingse én Schiedamse supermarkten is inmiddels een run op water ontstaan. 

Door werkzaamheden is de bacterie in het leidingennet terecht gekomen, meldt Evides. Het bedrijf adviseert om het het water te koken in een fluitketel of pan en niet in een waterkoker omdat hierin het water geen drie minuten achterelkaar kookt. Het kookadvies geldt voor zeker drie dagen. Hierna wordt gekeken of dit verlengd moet worden.  Ook huisdieren mogen alleen water drinken dat drie minuten is gekookt. 

Gezondheid 

Volgens Evides is het drinkwater besmet met 'zeer lage aantallen van de bacterie'. Wie het water heeft gedronken en twijfelt over de gezondheid, moet contact opnemen met de huisarts.  De gemeente laat weten nog geen telefoontjes van verontruste bewoners te hebben gekregen. Maar mogelijk komen die nog wel, meldt een woordvoerder. Het water kan wel gebruikt worden voor de afwas en om te douchen. 

Evides doet onderzoek hoe dit kon gebeuren en probeert de situatie zo snel mogelijk te verhelpen. Het kookadvies blijft gelden tot onderzoek aantoont dat het water in Vlaardingen volledig betrouwbaar is.  Vandaag zou ook een watertappunt aan de Watersportweg officieel worden geopend. Deze opening is afgelast, meldt de gemeente. 

Er is een ook een NL-Alert uitgegaan om zoveel mogelijk mensen te waarschuwen. Deze waarschuwing werd ook ontvangen in Pernis.  Daarnaast heeft Evides vier geluidswagens ingezet om mensen te waarschuwen tegen de bacterie in het water. De wagens rijden in heel Vlaardingen rond met de oproep om het water eerst minstens drie minuten te koken.

E-coli 

De e-coli bacterie komt oorspronkelijk voor in de darmen van dieren en mensen en staat ook wel bekend als de poepbacterie. Er zijn enkele typen van de e-coli bacterie die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Wie ermee wordt besmet kan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Besmetting kan worden voorkomen door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken. Vooral na het aanraken van rauw vlees, is het belangrijk om handen goed te wassen.

Giftig

Hoewel de meeste e-coli bacteriën onschadelijk zijn, zijn er ook ongeveer tweehonderd verschillende  soorten die de giftige stof shigatoxine produceren. Deze kunnen schadelijke effecten in het menselijk lichaam veroorzaken, waar onder reizigersdiarree. In oktober raakte het kraanwater in Oss besmet. Inwoners moesten daar net als in Vlaardingen het water eerst koken voordat het gedronken mocht worden.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam