De Rotterdamse politiecommissaris Jan Hoogstraten, die wordt verdacht van dronken rijden. FOTO SANNE DONDERS
Volledig scherm
De Rotterdamse politiecommissaris Jan Hoogstraten, die wordt verdacht van dronken rijden. FOTO SANNE DONDERS

Dronken politiechef: Ik wilde mijn vrouw helpen

Commissaris Jan Hoogstraten van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor zijn dronkemansrit met oud en nieuw. Hij werd in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel gearresteerd nadat hij onder invloed van drank achter het stuur was gekropen.

Hij werd in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel gearresteerd nadat hij onder invloed van drank achter het stuur was gekropen. Dit schrijft het AD vandaag.

Hoogstraten voerde aan dat hij zijn gewonde vrouw naar het ziekenhuis moest vervoeren. Dienders die hem betrapten, kenden geen pardon. De 59-jarige Hoogstraten moest mee naar het bureau en kon na de blaastest direct zijn rijbewijs inleveren.

Vrouw ten val
Hoogstraten had hem goed zitten na het feest waar hij met zijn vrouw was geweest. De twee gingen te voet naar huis. Onderweg, op zo'n 300 meter van hun woning, kwam Hoogstratens echtgenote ten val. Omdat de hulp volgens de commissaris te lang op zich liet wachten, haalde hij thuis zijn auto op om zijn vrouw op te pikken en naar het ziekenhuis te brengen.

Zo ver kwam het niet, want toen Hoogstraten terugkwam bij zijn echtgenote, waren inmiddels twee agenten bij haar. Zij roken een dranklucht en de blaastest bevestigde hun vermoeden. Hoogstraten bleek behoorlijk diep in het glaasje te hebben gekeken: hij had vier keer het toegestane alcoholpromillage in zijn bloed.

Omdat rijden onder invloed geen overtreding is maar een misdrijf, moet de commissaris voor de rechter verschijnen. De politie benadrukt dat zij een interne maatregel niet zal laten afhangen van de uitspraak van de rechter. 'Het disciplinair onderzoek wordt onafhankelijk naast het strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd,' zegt woordvoerder Henk van der Velde. 'Over maatregelen valt nog geen zinnig woord te zeggen.'

Niet onder de pet
Van der Velde spreekt tegen dat de politie de gevoelige kwestie onder de pet heeft willen houden. 'Het voorval is gemeld bij de korpschef, die direct de burgemeester, hoofdofficier van justitie en ondernemingsraad op de hoogte heeft gesteld. Kort daarna is het personeel per interne boodschap, zonder dat gemeld is om wie het ging, ingelicht. We hebben er geen bericht over naar buiten gebracht omdat de commissaris in zijn vrije tijd was, geen piketdienst had en geen aanrijding of schade heeft veroorzaakt. We melden van geen enkele arrestant voor dronken rijden het beroep.'

Lees meer vandaag in het AD.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam