Volledig scherm
Arrestatie van Henk E. © Videostill Omroep Zeeland

Drugsbaas woest op Openbaar Ministerie

De van drugssmokkel verdachte René F., die is gevlucht naar Libanon, is de hoofdverdachte geweest van de moord op Rob Zweekhorst. Dat beweert Henk E., die wordt verdacht van een poging tot de liquidatie van F., eind maart.

Quote

Ook René F., de man die hoofdver­dach­te is geweest van de moord op de meneer die verwisseld is geweest

Henk E.
Volledig scherm
Rob Zweekhorst werd in januari 2014 in de buurt van zijn huis in Berkel en Rodenrijs doodgeschoten. © Privefoto

,,Dat weet hij uit het dossier,'' zegt E.'s advocaat Jan Boone. De Schiedamse drugscrimineel Henk E. en Rene F. (47) spelen een belangrijke bijrol in het proces tegen de corrupte douanier Gerrit G. (55). Die zou volgens justitie grote hoeveelheden drugs het land in hebben gesmokkeld.

Deal
G. zou voor meerdere drugsbazen hebben gewerkt. Hij werd afgelopen voorjaar aangehouden. De rechtbank stelde hem vorige week op vrije voeten, in afwachting van zijn proces. Volgens de advocaat van de douanier, Jan Hein Kuipers, lijkt het erop dat F. een deal heeft gesloten met justitie. Hij verblijft op dit moment in Libanon.

Henk E. (63) uitte dinsdag tijdens zijn eigen rechtszitting luidkeels zijn ongenoegen over het fanatisme waarmee justitie op hem en zijn zoons Marco (23) en Jimmy (41) jaagt. ,,Ze vallen mijn familie lastig, bellen bij mijn dochters aan om vragen over me te stellen. Wij zitten vast, maar Gerrit G. loopt gewoon vrij rond, die wordt verdacht van 3000 kilo. En ook René F., de man die hoofdverdachte is geweest van de moord op de meneer die verwisseld is geweest."

Het Openbaar Ministerie kan niet bevestigen dat F. in beeld was voor de moord op Zweekhorst. Rob Zweekhorst werd in januari 2014 in de buurt van zijn huis in Berkel en Rodenrijs doodgeschoten. Justitie gaat ervan uit dat zijn dood een vergissing is geweest. Buurtgenoot Dennis van den B., die ook verdacht wordt van cokesmokkel, samen met de corrupte douanier Gerrit G., zou het eigenlijke doelwit zijn.

Gevaarlijk
Henk, Marco, Jimmy en twee medeverdachten blijven voorlopig vastzitten. Volgens de officier van justitie is de familie E. gevaarlijk. Bij Meld Misdaad Anoniem meldde iemand op 2 oktober dat vader en zoon Marco 'Antillianen aan het regelen waren' voor de liquidatie van een voormalig drugssmokkelaar uit Vlaardingen. Bovendien zouden Henk en Marco het plan hebben te ontsnappen.

,,Te bizar voor woorden," reageerde E. verontwaardigd. ,,Iedereen kan naar Meld Misdaad Anoniem bellen," zei Marco's advocaat Rob Zilver. Na de melding werden vader en zoon in de isoleercel gezet. ,,Een paar dagen later kwam de directeur vertellen dat het een vergissing was," zei E. senior.

Jan Boone, de advocaat van Henk E. beschuldigt justitie van stemmingmakerij. ,,Het is een spannend verhaal. Maar ieder kind kan zien dat tegelijkertijd ontsnappen uit twee huizen van bewaring uitgesloten is." Hij zegt te vermoeden dat justitie met de anonieme melding de 'stookmethode' heeft toegepast: iemand vertellen dat zijn leven gevaar loopt en die persoon vervolgens afluisteren om aan informatie te komen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam