Volledig scherm
Henk E. en zijn zoon Marco tijdens één van de rechtszaken van het douaneproces. © Illustratie Aloys Oosterwijk

Drugsbaron en zoon moeten de staat ruim half miljoen aan crimineel geld betalen

De 67-jarige Rotterdamse drugsbaron Henk E. en zijn zoon Marco (27) moeten de staat ruim een half miljoen euro betalen. De rechter heeft bepaald dat ze dat als ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ hebben binnengehaald met de handel in drugs. Zowel vader als zoon is aangeslagen voor 320.000 euro.

Henk en Marco E. waren betrokken bij het douaneschandaal in de Rotterdamse haven waarin de corrupte douanier Gerrit G. (59) de hoofdrol speelde. Met behulp van de douanebeambte, die tegen betaling containers vol drugs doorliet, zouden vader en zoon honderden kilo’s cocaïne hebben ingevoerd. Henk E. werd daar in 2017 voor veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar, zijn zoon Marco kreeg zes jaar cel opgelegd.

Wat de rechtbank betreft, moet ook nog een drietal andere betrokkenen uit het douaneproces het ‘foute geld’ dat ze opstreken, inleveren. Daarbij gaat het om beduidend lagere bedragen (22.500 euro) omdat het aandeel van deze verdachten in de cokesmokkel kleiner was. Een fruithandelaar die zou hebben meegewerkt aan het verschepen van ananassen die als dekmantel dienden, is door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van 190.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam