Volledig scherm
Annemiek Mans opent een hondendagopvang. Foto Sanne Donders

Druk? Hond kan in Rotterdam naar de crèche

Werkende Rotterdammers kunnen over een half jaar hun honden bij hondenspeeltuin Bello aan de Gordelweg stallen. In de nieuwe dagopvang komen ouderen en vrijwilligers te werken. Eenzaamheid onder ouderen en honden moet zo in één klap opgelost zijn.

Quote

Een oud vrouwtje met een rollator koppelen we niet aan een hyperactie­ve labrador

Annemiek Mans

,,Natuurlijk kijken we welk hondenras bij welke vrijwilliger past. Een oud vrouwtje met een rollator koppelen we niet aan een hyperactieve labrador'', zegt Annemiek Mans lachend. Zij is sinds dit jaar eigenaar van hondenspeeltuin Bello en ziet genoeg uitbreidingsmogelijkheden aan de rand van het Vroesenpark.

,,Ik werkte vier jaar geleden bij de start van Bello al als vrijwilliger. De vraag naar dagopvang voor honden is enorm. Mensen die werken of een dagje weg willen zonder hond hebben in Rotterdam weinig mogelijkheden. Het voordeel van dagopvang ten opzichte van uitlaatservices is dat honden hier de hele dag onder de pannen zijn, niet slechts enkele uurtjes.''

In de ochtenden dat de speeltuin dicht is, kunnen honden uit de dagopvang het terrein op. In de middag doen ze een dutje in de te bouwen ruimte.

Voor de investering van 3.500 euro klopte Bello samen met bewoners in Noord, die als vrijwilligers aan de slag willen, aan bij de gebiedscommissie.

Gehandicapten

Het idee is om ouderen, maar ook vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt, met de honden aan de slag te laten gaan. De honden uitlaten, knuffelen, spelen en verzorgen.

,,Op de dagopvang gaan geestelijk en lichamelijk gehandicapten met een liefde voor dieren meehelpen. Ook psychologen kunnen met cliënten die hondenangst hebben langskomen. We willen met een kleine groep honden bejaardentehuizen gaan bezoeken. Om eenzaamheid onder ouderen te verkleinen.''

Bello moet een groot platform worden, waarop alle disciplines met honden samenkomen. We houden workshops in bijvoorbeeld hondenvoeding en -gedrag door deskundigen'', vertelt Mans.

In de buurt heeft Bello een sociale functie. Ouderen komen op scootmobiels en met hun hondjes richting Gordelweg. Volgend jaar januari moet in het nieuwe onderkomen voor de dagopvang gestart worden.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door drie eigen klusjesmannen. De vergelijking met een kindercrèche of -opvang wordt regelmatig gemaakt. Vóór werkenden hun honden kunnen stallen, krijgen zij een intakegesprek.

Sommige hondenrassen zijn minder geschikt om tussen vele andere honden te verblijven. ,,Uiteraard kijken we eerst naar het gedrag'', zegt Mans die het wettelijk verplichte certificaat Honden- en Kattenbesluit haalde. Daarin staat ook het maximaal aantal honden per vierkante meter.

Ze is overtuigd van haar plan: ,,De dagopvang wordt veilig en kinderlijk gezellig.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6269 stemmen