Volledig scherm
Dennis van den B. toen hij nog op vrije voeten was. 'Omdat ik niks te verbergen heb, hoef ik niet met een balkje in de krant' © Archieffoto Jan de Groen

Dubbelganger vermoorde Zweekhorst houdt onschuld vol

In de geruchtmakende zaak rond de vergissingsmoord op Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs staat woensdagmiddag zijn vermeende dubbelganger voor de rechtbank. Justitie verdenkt hem ervan een grote jongen te zijn in de drugshandel. Deze man, de 44-jarige Dennis van den B., ontkent echter ook maar ergens bij betrokken te zijn.

Volledig scherm
Rob Zweekhorst werd aangezien voor een ander. © Archieffoto

Het dramatische lot van Rob Zweekhorst lijkt onlosmakelijk verbonden met Van den B. die bij hem in de wijk woonde. Want vrijwel direct nadat Zweekhorst was doodgeschoten, gaf de politie Van den B. te verstaan dat de kogels voor hem bedoeld waren geweest.

Het heeft er alle schijn van dat de moord op Zweekhorst - 1 januari 2014 - voorkomen had kunnen worden. Het was immers bij de politie bekend dat een dodenlijst was opgesteld nadat in december 2013 300 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven was onderschept en de naam van Van den B. daarop stond omdat hij erbij betrokken zou zijn geweest. Desondanks werd hij pas op 9 juni van dit jaar aangehouden.

Quote

U zal mij niet horen beweren dat de moord op de heer Zweekhorst voorkomen had kunnen worden

Advocaat mr. Sanne Schuurman
Volledig scherm
Advocaat Sanne Schuurman. © Privéfoto

Advocaat
Advocaat mr. Sanne Schuurman, die Van den B. bijstaat, heeft er zo zijn gedachten over. ,,U zal mij niet horen beweren dat de moord op de heer Zweekhorst voorkomen had kunnen worden,'' reageert hij. ,,De politie heeft gezegd dat de kogels voor mijn cliënt bedoeld waren, maar nooit is erbij verteld waarom dan. Als ze al die tijd hebben gedacht dat hij te maken had met die 300 kilo coke, dan hadden ze hem eerder moeten aanhouden en had de zaak rond de moord op de heer Zweekhorst waarschijnlijk al opgehelderd kunnen zijn.''

De aanklacht tegen Van den B. meldt dat hij tussen 1 november 2013 en 9 december 2013 300 kilo cocaïne heeft ingevoerd. Bij de voorbereidingen van de transporten zou hij gesprekken hebben gevoerd met mobiele telefoons die waren voorzien van een beveiligingsprogramma tegen het afluisteren van de politie. De 365.000 euro die bij zijn aanhouding in juni van dit jaar werd aangetroffen, wordt door justitie als crimineel geld beschouwd. Zijn vriendin Angelique daarover: ,,Dat is geld van mij.'' Ook wordt Van den B. het bezit van een vuurwapen aangewreven.

Volledig scherm
Douanier Gerrit G. werd de laatste maanden door het OM afgeschilderd als de spil in een netwerk waar verschillende drugsbendes op waren aangesloten. © Privéfoto

Corrupte douanier
Voor het OM is het klip en klaar dat Van den B. warme contacten had met de corrupte douanier Gerrit G. (54) uit 's-Gravenzande. De man die meerdere drugstransporten zou hebben gefaciliteerd, heeft bij het onderzoeksteam de nodige, voor anderen, belastende verklaringen afgelegd. Dennis van den B., die in de gevangenis van Alphen aan den Rijn zijn proces afwacht, houdt zijn kaken echter op elkaar.

Zoals de afgelopen maanden door het OM is afgeschilderd, was de corrupte douanier Gerrit G. de spil in een netwerk waar verschillende drugsbendes op waren aangesloten. Dat kwam pas aan het licht nadat april dit jaar in een container op een boot uit Brazilië 400 kilo cocaïne was gevonden. G. werd aangehouden en werd vervolgens gelinkt aan de vangst van 3000 kilo coke in november 2004. Pas later werd hij ook in verband gebracht met de onderschepte 300 kilo drugs waar Berkelaar Dennis van den B. en Brabander Rinus Moerer, een kennis van hem, achter zouden hebben gezeten.

Costa Rica
Moerer, die een bedrijf runde dat fruit uit Costa Rica importeerde, kan over zijn mogelijke betrokkenheid niets meer vertellen. Hij werd in april 2014 geliquideerd. Woensdagmiddag zullen over de '300 kilo-zaak' tijdens de pro forma-zitting (een rechtszaak waarin de stand van zaken wordt besproken) vermoedelijk details naar buiten komen.

Raadsman Sanne Schuurman kondigt aan wel met wat onderzoekswensen te komen. ,,Want we hebben van het begin af aan geen inzage in het volledige dossier gehad,'' zegt hij. ,,De vraag waar ik mee blijf zitten, is waarom mijn cliënt niet direct is aangehouden toen ze hem op het oog hadden nadat die 300 kilo was onderschept. Dat had een ander licht op de dood van de heer Zweekhorst geworpen, omdat hij dan had kunnen uitleggen dat hij er niets mee te maken heeft.''

Volledig scherm
Forensisch onderzoek in de Dokkumerstraat waar Rob Zweekhorst bij vergissing werd doodgeschoten. © Archieffoto MediaTV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6096 stemmen