Het enorme orgel van de Rotterdamse Laurenskerk moet dringend 'een grote beurt'. Organist Hayo Boerema: ,,Pijpen zijn ingezakt, leer verpulvert, gelukkig is er ducttape, maar restauratie is hard nodig.”
Volledig scherm
PREMIUM
Het enorme orgel van de Rotterdamse Laurenskerk moet dringend 'een grote beurt'. Organist Hayo Boerema: ,,Pijpen zijn ingezakt, leer verpulvert, gelukkig is er ducttape, maar restauratie is hard nodig.” © Frank de Roo

Ducttape houdt immense orgel Laurenskerk bij elkaar, miljoen nodig voor restauratie: ‘Er is veel slijtage’

Het immense orgel van de Rotterdamse Laurenskerk loopt op zijn laatste benen. Bijna vijftig jaar oud is ‘de rode reus’ en dat hoort de kenner. Het piept, het kraakt. Ducttape houdt de boel bij elkaar. Geld is er nodig, veel geld, één miljoen euro, voor de restauratie. Organist Hayo Boerema liep zondag zelfs de marathon om euro's te verzamelen. ,,Ik heb nog spierpijn.’’

 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  12

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?
 2. ‘Groningse toestanden’ door boortoren in Nesselande? Nee, zegt Eneco, installatie geeft nauwelijks trillingen

  ‘Groningse toestanden’ door boortoren in Nesselande? Nee, zegt Eneco, installa­tie geeft nauwelijks trillingen

  In Rotterdam-Nesselande wordt gevreesd voor ‘Groningse toestanden’, nu Eneco een boortoren in de wijk plaatst. Daarmee wil het energiebedrijf onderzoeken of de grond geschikt is voor de opslag van warmte. Volgens Eneco is er geen reden om nerveus te worden. Omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd via een bewonersbrief en een online-sessie is al gepland, zegt woordvoerder Niels Stet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam