Volledig scherm
© Thinkstock

'Duivelskinderen' met blote knieën op bakstenen gezet

RotterdamBureau Jeugdzorg moet opheldering verschaffen over de jarenlange mishandeling van twee meisjes door hun pleegmoeder (64). Jeugdzorg meldde het geweld niet. De inspectie kritiseert dat.

De landelijke inspectiedienst die toezicht houdt op Jeugdzorg in Nederland, is onthutst over de gang van zaken die daar via het Algemeen Dagblad bekend werd. 'Bureau Jeugdzorg is verplicht ernstige incidenten, zoals deze zaak, te melden. Dat is niet gebeurd', aldus de inspectie. Die eist nu tekst en uitleg.

Klappen met pollepel
Justitie eiste deze week acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, tegen de pleegmoeder. Bijna dagelijks en vier jaar lang gaf ze de twee zusjes een aframmeling met een pollepel, slippers, een stok of een paraplu. De meisjes moesten voor straf met hun blote knieën op bakstenen zitten. Ze werden uitgescholden voor hoerenkind en kind van de duivel.

'Ik wist niet dat slaan verboden is in Nederland', zei de pleegmoeder. 'Ik wilde discipline bijbrengen.' De mishandeling begon toen de kinderen 7 en 4 jaar oud waren. Bureau Jeugdzorg vindt dat die instantie niets valt te verwijten. 'We hebben gehandeld volgens de landelijke regels.'

Geen kwade opzet
De inspectie betwist dat en stelt dat een grondig onderzoek nodig was om nieuw kindergeweld te voorkomen. De inspectie wil weten of de zaak bewust onder de pet is gehouden uit angst voor verscherpt toezicht. 'Dat wordt uitgezocht. In eerste instantie gaan we er niet van uit.' Van kwade opzet was volgens de voogdij-instelling geen sprake.

De pleegmoeder, die afkomstig is uit de Dominicaanse Republiek en geen woord Nederlands spreekt, had de kinderen in huis op verzoek van Bureau Jeugdzorg. Bij de rechtszaak bleek dat zij dat eerst niet wilde, omdat zij niets van opvoeding wist. Jeugdzorg zou een appèl op haar gedaan hebben om toch pleegmoeder te worden, waarbij ze steun zou krijgen bij de opvoeding van de meisjes. Daarop ging de vrouw overstag.

Het bleef deze week in de rechtbank een raadsel hoe de mishandeling jarenlang onopgemerkt kon blijven voor Jeugdzorg. Het waren buurtbewoners die uiteindelijk alarm sloegen. Jeugdzorg: 'De zusjes zijn uit huis geplaatst toen helder werd dat ze niet veilig waren.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam