Duizenden actievoerende leraren trekken naar Maassilo
UpdateDuizenden leraren waren vanmiddag in de Kuip voor een grote onderwijsdemonstratie. De actie wordt vanmiddag voortgezet in de Maassilo. Tijdens de lerarenstaking van donderdag 30 en vrijdag 31 januari sluiten vele duizenden scholen de deuren.
,,Ik sta hier vandaag omdat de kwaliteit van ons onderwijs achteruit holt”, zo verwoordde Kim van Strien, docent Frans, het tegenover zo’n 7000 collega’s eerder in De Kuip, waar leraren vanuit drie punten in Rotterdam-Zuid naartoe waren gelopen. ,,Ik sta hier voor al mijn collega’s die thuiszitten met een burn-out. Minister Slob, geef ons het salaris dat wij verdienen. Maar het allerbelangrijkste: geef kinderen het onderwijs dat zij verdienen.” De toespraak werd met gejuich ontvangen.
In Rotterdam-Zuid liepen de actievoerders vanaf drie punten naar stadion De Kuip. De politie zette straten af om de mars in goede banen te leiden. De stoet is in een uitgelaten sfeer richting het stadion vertrokken, muzikaal begeleid door een brassband. SP-leider Lilian Marijnissen liep mee naar De Kuip. Veel mensen dragen hesjes met leuzen en hebben protestborden gemaakt. Ze eisen meer salaris en willen dat actie wordt ondernomen tegen de hoge werkdruk die ze ervaren: ,,Ik heb er de (leer)kracht niet meer voor”, verwijst iemand op een bord naar het lerarentekort en de drukte die daarvan het gevolg is.
Actievoerders vertellen dat het lerarentekort veel extra werkdruk met zich meebrengt. ,,Je kunt eigenlijk niet ziek zijn, want er is geen vervanging”, vertelt een juf. ,,Zelfs zwangerschapsverlof is lastig.” Ze ziet daardoor veel collega’s onder de druk bezwijken. Ze komen thuis te zitten met een burn-out.
Loonkloof
Leraren en onderwijsondersteunend personeel in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs willen dat er structureel zo’n 1,65 miljard euro extra wordt uitgetrokken voor het onderwijs. Medewerkers in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs gaan de straat op voor 640 miljoen euro extra. Het grootste deel daarvan is volgens hen nodig voor het dichten van de loonkloof tussen basis- en voortgezet onderwijs. Basisschoolleraren willen daarnaast een extra loonsverhoging van 1,25 procent per jaar.
Personeel uit het voortgezet onderwijs wil er ruim één miljard euro bij. Zo’n 675 miljoen euro daarvan is volgens hen nodig om de werkdruk terug te brengen. Ongeveer een kwart miljard euro zou nodig zijn om meer leraren naar hogere salarisschalen te laten doorstromen. De bonden hopen dat meer mensen kiezen voor een carrière in het onderwijs als het werk aantrekkelijker wordt gemaakt. Zowel in het speciaal onderwijs als in het basis- en voortgezet onderwijs lopen de lerarentekorten op.
Veel attractieparken en musea bieden tijdens de stakingsdagen hoge kortingen of gratis toegang aan scholieren en hun begeleiders. Zo is het Wereldmuseum gratis voor kinderen tot en met achttien jaar. Begeleiding is verplicht voor kinderen onder de twaalf jaar. In de multiculturele ‘Superstraat’ kunnen de kinderen ‘ervaren hoe de buren in de Superstraat met elkaar en de wereld verbonden zijn’. In het Rotterdamse Theater Zuidplein wordt vrijdag het Juffenballet gespeeld. Volgens de organisatie is de voorstelling een pleidooi voor het belang van spelen en het verminderen van de prestatiedruk in het onderwijs. Toegang is vanaf zes jaar en kost 1 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het is weer raak: acht uithalers aangehouden op de Maasvlakte
De Douane heeft vrijdag en zaterdag opnieuw uithalers aangehouden op een terminal op de Maasvlakte in Rotterdam. Het gaat om acht Rotterdamse mannen tussen de 21 en de 31 jaar.Rotterdam -
Onderwijsstaking
Teruglezen: Leraren gingen de straat op voor meer geld en lagere werkdruk, 4200 scholen dicht
Duizenden basis- en middelbare scholen blijven vandaag en morgen dicht. Leraren, schooldirecteuren en ondersteunend personeel voeren voor het eerst twee dagen lang actie voor meer geld en een lagere werkdruk om het lerarentekort een halt toe te roepen. Terwijl veel ouders zich genoodzaakt zien hun kroost een dag thuis of buitenshuis te vermaken, zijn in het hele land zijn protestmarsen. Volg de stakingsdag in ons liveblog. -
PREMIUM
Deze eigenaar van miljoenenbedrijf snapt dat kinderen hem niet opvolgen: ‘Wil dat zij dromen najagen’
Nog vijf weken geniet Gerrit Malipaard (59) van het weidse uitzicht vanuit zijn directeurskamer. Eind april zwaait hij af als ceo bij MTS Euro Products, zijn zelf opgebouwde miljoenenbedrijf. Zijn kinderen volgen hem niet op, dus er wordt hard naar een opvolger gezocht.Maassluis -
Fred stak de auto van zijn ex in brand, maar niet alleen haar auto ging in vlammen op
Met het in brand steken van meerdere auto’s in oktober vorig jaar heeft Fred B. (38) voor onbeheersbare en gevaarlijke situaties in Rotterdam-Zevenkamp gezorgd, zegt de rechter. Zij heeft B. daarom een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd.Rotterdam -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUMEliteteam
Deze gemaskerde mannen houden drugsuithalers aan: ‘Eén keer begon iemand te huilen’
Jaarlijks trekken ze voor astronomische bedragen aan cocaïne uit containers. De mannen van het Team Bijzondere Bijstand zijn onmisbaar in de strijd tegen drugscriminelen. Het AD sprak exclusief met commandant Finn.Rotterdam -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam