Archieffoto ter illustratie.
Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © ANP XTRA

Duizenden extra woningen voor ouderen (en dat is ook goed nieuws voor jongeren)

Rotterdam krijgt duizenden nieuwe woningen die geschikt zijn voor ouderen. Als zij verhuizen naar een appartement dat beter bij hun leven past, hebben bijvoorbeeld jonge gezinnen meer kans om naar hun droomhuis te verhuizen.

Vanmiddag zetten 41 partijen, van gemeente tot ouderenbond en van zorgorganisatie tot projectontwikkelaar en woningcorporatie, hun handtekening onder de belofte de komende vijf jaar tienduizend levensloopbestendige woningen te bouwen of bestaande woningen daarvoor geschikt te maken. Alle grote verhuurders doen deze belofte, maar ook bouwers als Blauwhoed en VolkerWessels.

Voor iedereen

De woningen zijn geschikt voor ouderen die bijvoorbeeld een scootmobiel of rollator hebben omdat ze niet goed ter been meer zijn. Ze mogen ook bewoond worden door andere Rotterdammers, die jonger zijn.

Met het ‘Langer Thuis Akkoord’ in de hand wil Rotterdam een slag slaan om ouderen een huis te geven dat bij hen past. Een huis zonder trap, maar gelijkvloers en bijvoorbeeld in een gebouw met een lift. Een huis waar de ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Vergrijzing

Rotterdam krijgt duizenden nieuwe woningen die geschikt zijn voor ouderen.
Volledig scherm
Rotterdam krijgt duizenden nieuwe woningen die geschikt zijn voor ouderen. © Shutterstock

De nieuwe huizen voor ouderen zijn noodzakelijk vanwege de ‘dubbele vergrijzing’. Over vijftien jaar is een op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Ook neemt het aantal 75-plussers snel toe. De oude stadswijken en het centrum vergrijzen het meest. Juist daar staan veel woningen die het minst geschikt zijn voor ouderen, denk bijvoorbeeld aan de vele portiekwoningen met steile trappen naar de voordeur. 

De wens is dat Rotterdammers, als zij verhuizen, in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Zo houden zij hun contacten in de buurt. Daarom moet er in juist in die wijken nieuwbouw komen of moeten woningen levensloopbestendig gemaakt worden. Het gaat dan om het centrum, Delfshaven, Overschie, Kralingen-Crooswijk, Feijenoord, Hoek van Holland, Rozenburg en Pernis.

Ook hofjes

Niet elke woning zal er hetzelfde uitzien. De gemeente werkt met ouderenhubs, dat zijn centrale plekken in de wijk met naast woningen een huisartsenpost, een wijkrestaurant en een plek voor gezamenlijke activiteiten. In de wijken Prinsenland en Het Lage Land is ze hier al mee begonnen, in Hoogvliet ook. IJsselmonde en Crooswijk zijn de volgende plekken. Later volgen nog vier van deze hubs.

Ook moeten er nieuwe vormen van samenwonen komen, zoals hofjes, woningen voor meerdere generaties en coöperaties die samen iets opzetten. De wens is ook om ‘tussenvoorzieningen’ te maken, die tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in zitten. Sinds het verdwijnen van het verzorgingshuis is hier veel behoefte aan.

Verleiden tot verhuizen

Veel ouderen zien echter ook op tegen een verhuizing, tegen een hogere huur en het verlaten van de plek waar zij al lange tijd wonen. ,,Daarom moeten we ook bouwen voor meerdere groepen, zodat de ouderen ondanks de verhuizing midden in het leven kunnen staan met winkels in de buurt en een plek om een kopje koffie te drinken’’, zegt wethouder Bas Kurvers.  ,,We willen ook het gesprek op gang brengen over zelf de keuze maken als je nog je eigen keuzes kunt maken.’’

Kurvers stelt dat een verhuizing van ouderen, die bijvoorbeeld hun rijtjeshuis met tuin verlaten, vier tot vijf andere verhuizingen teweeg brengen. Waarbij uiteindelijk ook een starter op de woningmarkt aan de beurt komt. 

  1. Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Hartjes en lieve teksten van stoepkrijt, vlaggen, compleet oranje straten, dikke duimen omhoog en enthousiast gezwaai. Nederland blijft thuis, maar steekt iedereen die moet werken of binnen blijven vanaf de stoep een hart onder de riem. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag met iedereen delen. Dinsdag vliegt er daarom een speciale AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven Rotterdam om al die opbeurende ‘straatkunst’ van bovenaf te filmen. Wil je in beeld, meld je dan nu aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam