Duizenden protesteren in Rotterdam tegen geweld Rif

videoZo'n 2500 tot 3000 mensen hebben vandaag volgens de politie in Rotterdam gedemonstreerd tegen wantoestanden in de Rif, een streek in het noorden van Marokko. Op het Schouwburgplein waren toespraken en werden protestliederen gezongen. Het protest verliep volgens de politie zonder problemen.

Sinds oktober vorig jaar is er in Marokko en de rest van de wereld steeds meer protest tegen de situatie in de Rif. De belangrijkste aanleiding daarvoor was de dood van vishandelaar Mohsin Fikri. Hij kwam om het leven toen hij een partij in beslag genomen vis uit een vuilniswagen wilde redden. Het maalsysteem van de wagen werd aangezet en de man werd verpletterd. De dood van Fikri stond volgens demonstranten in de Rif-regio symbool voor de talloze wantoestanden waarmee zij dagelijks te maken hebben, vooral door armoede, discriminatie, corruptie en een gebrek aan onafhankelijke rechtspraak.

Volgens het comité Mohsin Fikri-Nederland, dat de demonstratie in Rotterdam organiseerde, zijn in Marokko sinds het begin van de opstand zo'n vierhonderd mensen onrechtmatig gevangengezet. Een deel van de gevangenen is al langere tijd in hongerstaking. Zij hebben het motto 'liever de dood dan geen waardigheid'. Dit is volgens het comité onacceptabel en moet dringend onder de aandacht komen, met als doel de gevangen vrij te krijgen.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Protest op het Schouwburgplein tegen de situatie in het Rif-gebied in Marokko. © ANP

'Nog maar het begin'

Volledig scherm
Ook Kamerlid Sadet Karabulut (SP) was erbij. © ANP

Naast de toespraken en het gezang op het Schouwburgplein was er vandaag een protestmars door het centrum van de stad. Hoewel de politie spreekt van duizenden demonstranten in Rotterdam, zag onze verslaggever ter plaatse minder mensen. De demonstratie verliep rustig, op een incidentje met een vrouw na. Zij riep luidkeels dat ze het niet eens was met de demonstratie. Maar nadat de politie met haar had gesproken werd ze rustiger.

Bij de protesten was ook Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP) aanwezig. Zij kaartte mensenrechtenschendingen in Marokko aan. ,,Dit is nog maar het begin'', sprak ze. ,,Dat moeten de koning en de regering van Marokko begrijpen.'' Naast veel Nederlandse demonstranten was er ook een groepje van 50 Duitse mannen naar Rotterdam gekomen. Tussen de demonstranten waren opvallend veel vrouwen en kinderen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam