Volledig scherm
Exterieur van het zorgcentrum. © Google Streetview

E. colibacterie in water bij zorgcentrum Atrium

Bij zorgcentrum Atrium aan de Karel Doormanstraat in het centrum van Rotterdam is vandaag de E. colibacterie in het water gevonden. ,,We hebben gelijk alle nodige maatregelen getroffen’’, vertelt Stephan Bol van Lelie Zorggroep, waar Atrium onder valt.

Het was puur toeval dat waterbedrijf Evides aanklopte bij het zorgcentrum. ,,We nemen vaak monsters af ergens in een straat. Dan bellen we bij mensen aan, maar vandaag was dat dus bij Atrium. Het lijkt erop dat de E. colibacterie in het water te zitten. Maar dat kan al door een vuiltje op de kraan komen.’’ Niks om paniekerig over te doen, aldus Monique de Geus, woordvoerster van Evides. Maar omdat het een kwetsbare groep mensen betreft, heeft de zorginstelling zelf onmiddellijk maatregelen getroffen.

Bol: ,,We zijn meteen in actie gekomen. We hebben natuurlijk gevraagd waar we extra op moeten letten bij kwetsbare doelgroepen.’’ De werknemers van de instelling hebben bij de naburige supermarkt gelijk 150 liter water ingeslagen en nog eens 500 liter bijbesteld om het weekend door te komen.

Overigens is het nog niet zeker of dat nodig is. Evides neemt morgen opnieuw monsters af om het een en ander uit te sluiten. ,,De tests zijn heel gevoelig. Het komt vaker voor en is dus geen vreemde melding’’, klinken de geruststellende woorden van het waterbedrijf.

Flyers

De ruim 60 bewoners van Atrium zijn allemaal geïnformeerd. Voor de zekerheid zijn er ook flyers boven de kranen gehangen. ,,We doen er alles aan om het risico te beperken.’’ Gelukkig hoeven de bewoners een lekker bakje koffie niet te missen. ,,De koffiemachines op deze locatie zijn aangesloten op de waterleiding, maar we hebben gelijk ergens anders machines vandaan gehaald waar je het water in een reservoir doet. Mooi toch, dat alle zeilen gelijk worden bijgezet?’’

Bol geeft aan dat er in het zorgcentrum de komende tijd extra wordt opgelet over verschijnselen van besmetting zijn. Een infectie kan leiden tot misselijkheid en diarree. De symptomen kunnen bij ouderen een stuk ernstiger zijn. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam