Volledig scherm
Als het aan EVB-voorman Lennart van der Linden ligt stapt Barendrecht vóór 2020 uit de BAR. © Echt voor Barendrecht

Echt voor Barendrecht wil af van BAR-verband

Echt voor Barendrecht, de grootste partij in de lokale gemeenteraad, wil af van de ambtelijke samenwerking tussen Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Volgens EVB heeft de BAR geen meerwaarde meer. ,,Barendrecht blijft een zelfstandige gemeente'', staat in het nieuwe verkiezingsprogramma dat de EVB vanmiddag heeft gepresenteerd.

De recentie ruzie tussen Barendrecht en Albrandswaard over de bibliotheek in Carnisselande staat volgens EVB-lijsttrekker en wethouder Lennart van der Linden model voor het gebrek aan samenwerking. Albrandswaard liet pas weten uit de bieb te stappen. Daarmee zit Barendrecht met een financieel gat van bijna 180.000 euro. EVB hoopt dat na de verkiezingen van maart 2018 alsnog te kunnen dichten.

Wanneer Barendrecht uit de BAR stapt, is nog niet helemaal duidelijk. Dat zou pas in 2020 zijn, maar als het aan EVB-voorman Van der Linden ligt, gebeurt dat mogelijk toch al eerder.

Nieuw-Reijerwaard

Een 'harde exit' uit de andere omstreden samenwerking, die rond bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard in Ridderkerk, is voorlopig niet aan de orde. Daar uitstappen zou volgens de lijsttrekker te veel juridische gevolgen hebben. In de regeling met Nieuw-Reijerwaard werken Barendrecht en Ridderkerk samen met Rotterdam.

In het nieuwe verkiezingsprogramma streeft de EVB opnieuw naar de bouw van een buitenzwembad, pleit het voor behoud van zorginstelling Borgstede, moeten er meer woningen voor jongeren komen en is en blijft Barendrecht tegen windmolens en de opslag van CO2.

EVB telt nu 9 zetels in de raad en heeft 2 wethouders. Lijsttrekker Van der Linden hoopt dat aantal in maart 2018 te kunnen handhaven dan wel te overtreffen. ,,Met een elftal in de raad zou mooi zijn'', aldus de EVB'er.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam