Volledig scherm
PREMIUM
Inge Wetzer komt de meeste bedrijven wel binnen: ,,Natuurlijk zet ik geen bivakmuts op." © Sanne Donders

Een bedrijf binnenkomen is voor Inge niet moeilijk

HackrapportGewoon stoïcijns naar binnenlopen, of anders met een smoes de receptie passeren. Inge Wetzer test hoe makkelijk vreemden bij bedrijven kunnen binnensluipen. Alertheid is geboden, aangezien hackers steeds vaker van binnenuit te werk gaan.

Een vrolijke dame, met een zonnebril op en een fel roze jas aan. Niet op het eerste gezicht iemand om beducht voor te zijn. ,,Nee, als ik aan het werk ga zet ik heus geen bivakmuts op... Een roze jas werkt veel beter. Dat vertrouwt toch iedereen?'' zegt ze voor de duidelijkheid. 

Toch zijn bedrijven en overheden gewaarschuwd voor deze dame. Wetzer, werkzaam voor Hoffmann Bedrijfsrecherche, is namelijk een professioneel 'inloper'. Ze test hoe goed de toegangsbeveiliging werkt. En haar nuchtere conclusie luidt: ,,Het lukt eigenlijk altijd om ergens binnen te komen. Soms niet meteen de eerste keer, maar ik ben nog nooit betrapt en tegengehouden.''

Voor de zekerheid heeft ze altijd twee outfits bij zich: lukt het de eerste keer niet, dan trekt ze andere kleren aan. ,,Maar het liefst laat ik mijn gezicht niet zien bij de balie. Ik zoek eerst een zij-ingang. Bijvoorbeeld waar mensen aan het roken zijn. Dan ga ik erbij staan en loop ik mee naar binnen. Heel makkelijk.'' 

Ook de gemeente Rotterdam heeft ervaren dat de toegang tot de kantoren allesbehalve waterdicht is. Het recherchebureau testte in opdracht van de Rotterdamse Rekenkamer de veiligheid van de computersystemen. Uiteindelijk lukte het hackers ook om het ict-netwerk te kraken nadat zij zich toegang hadden verschaft tot een pand. Dan blijkt de computerbeveiliging makkelijk te omzeilen. Het gevolg was het vernietigend Rekenkamer-rapport over de ict-beveiliging van de gemeente, dat deze week verscheen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam