Onthulling borstbeeld Jan Tinbergen. De beeldhouwster en een dochter van Tinbergen waren hierbij aanwezig
Volledig scherm
Onthulling borstbeeld Jan Tinbergen. De beeldhouwster en een dochter van Tinbergen waren hierbij aanwezig © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Een borstbeeld voor Nobelprijswinnaar Tinbergen op de Erasmus Universiteit

Hij geldt als Rotterdams, zelfs Nederlands grootste econoom. Tinbergen was de eerste Nobelprijswinnaar van de Economie en de grondlegger van instituten als het Centraal Planbureau en de Sociaal-Economische Raad.

Maar in Rotterdam doet maar weinig denken aan Jan Tinbergen (1903 – 1994). Geen brug, geen standbeeld. Ook op de Erasmus Universiteit was Tinbergen niet prominent aanwezig – tot vandaag dan.

Naamsverandering

,,Met collega’s hebben we het er wel eens over gehad. Zou dit niet de Jan Tinbergen Universiteit moeten zijn? Hij heeft zoveel betekend voor de Nederlandse Economische Hogeschool, de voorganger van de universiteit’’, zegt Tinbergen-kenner Erwin Dekker.

Een naamsverandering is iets te hoog gegrepen. Het is een borstbeeld geworden, dat vanmiddag is onthuld door burgemeester Aboutaleb.

Economie als exacte wetenschap

De aanleiding is het vijftigjarig jubileum van de Nobelprijs. De eer viel hem ten deel omdat hij de economie benaderde als een exacte wetenschap: hij ontwikkelde economische modellen op basis van meetbare gegevens en wiskundige analyses. ,,Maar Tinbergen was niet alleen wetenschapper, hij was ook idealist en bijzonder internationaal georiënteerd. Voor Tinbergen moest wetenschap maatschappelijke impact maken,’’ zegt Dekker.

Tinbergen was een uitgesproken links denker: een groot pleitbezorger van herverdeling van inkomen, planmatig economisch beleid en ontwikkelingshulp. Wat dat betreft is het economisch tij gekeerd. ,,Een bezoek aan India in de jaren 50 schokte hem diep en internationale armoedebestrijding werd een van zijn belangrijkste drijfveren’’, zeg Dekker. ,,Maar zijn ideeën over ontwikkelingshulp zijn niet uitgekomen. Als expert en buitenstaander zou hij wel even die economie gaan besturen, was de gedachte. Maar zo werkt het niet. Aan de andere kant: een duidelijk economisch beleid heeft India toch veel gebracht.’’

Kennis passief aanwezig

Het is de vraag in hoeverre de huidige studenten van de Erasmus Universiteit op de hoogte zijn van het werk van Tinbergen. Dekker schat in dat de kennis ‘vooral passief aanwezig is’. Vandaar ook het borstbeeld, een initiatief van familie en oud-studenten van Tinbergen, onder wie voormalig PvdA-minister Jan Pronk. Dekker is zelf met een biografie over Tinbergen bezig, die volgend jaar verschijnt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam