In Eethuis 't Centrum in Schelluinen, hier met de chefs Arjan van der Stelt en Willem Wieringa en de eigenaars Arie en Corry van der Stelt, ga je terug in de tijd. Koperen potten aan het plafond, een menukaart vol klassiekers en fijne gastvrijheid. Ga, nu het nog kan.
Volledig scherm
PREMIUM
In Eethuis 't Centrum in Schelluinen, hier met de chefs Arjan van der Stelt en Willem Wieringa en de eigenaars Arie en Corry van der Stelt, ga je terug in de tijd. Koperen potten aan het plafond, een menukaart vol klassiekers en fijne gastvrijheid. Ga, nu het nog kan. © foto ricardo smit

Een duik in culinair erfgoed bij Eethuis 't Centrum: hoera voor tong picasso!

GOUDEN POLLEPELEr is een soort horeca die je pas mist als het er niet meer is: zo'n zaak met koperen potten aan het plafond en zwaar eikenhouten meubilair, met garnalencocktails en tong picasso op de kaart.

Picasso

Hoewel gebakken zeetong met warme vruchtjes (uit blik!) lange tijd een heel populair Nederlands gerecht was, begint men in culinaire kringen alleen al bij de woorden ‘tong’ en ‘picasso’ te schuimbekken. Johannes van Dam noemde het zelfs een culinair misbaksel. En dat terwijl vergelijkbare combinaties als sole caprice (tong met gebakken banaan) en sole véronique (tongfilets met muskaatdruiven) gewoon in de boeken van de Franse culinaire oervader Auguste Escoffier staan.

Zo'n plek is Eethuis 't Centrum in Schelluinen. In 1976 begonnen Arie en Corrie van der Stelt een dorpscafé dat uitgroeide tot een eethuis met ongeveer veertig zitplaatsen. Ze vulden de zaak met snuisterijen: een hertengewei, grappige spreuken, Friese doorlopers, een portret van Beatrix. Het ruikt er naar bier, boenwas en kortpolig tapijt. Op deze donderdagavond zit de zaak afgeladen. De twintig minuten die we op ons tafeltje wachten vliegen voorbij; we kijken onze ogen uit en de dame van de bediening maakt een gezellig praatje.

We kunnen kiezen uit meer dan dertig voorgerechten en bijna zestig (!) hoofdgerechten, plus nog enkele specials. Meer hoofdgerechten dan zitplaatsen is niet per se een goed teken - het betekent doorgaans slim diepvriesgebruik, maar ons nostalgische hart slaat een slag over bij gerechten als Russisch ei, meloen met ardennerham en kalfslever. Chef Arie, die op 71-jarige leeftijd nog bijna dagelijks achter de kachel staat, is daarnaast ook met zijn tijd meegegaan, getuige de carpaccio en pasta met pesto.

Het is nu of nooit, dus wij gaan voor de klassiekers, zoals de huzarenschelp (4,50 euro). De salade is zelfgemaakt en wordt geserveerd op een coquilleschelp met blaadjes krulsla, komkommer en een zorgvuldig uitgesneden schijfje sinaasappel. Mijn tafelgenoot werkt zich door een uitgeholde meloen heen die royaal gevuld is met garnalen (17,50 euro). De meloen is wonderlijk genoeg nog lekker zoet ook, midden in de winter. De Hollandse garnaaltjes zijn daarentegen een beetje droog. Ook dit bord is een feest van retro-garnituren uit de tijd van Wina Born.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Vraag jij compensatie aan voor je seizoenskaart?

Vraag jij compensatie aan voor je seizoenskaart?

  • Nee, ik steun mijn club in deze moeilijke tijd (59%)
  • Ja, want ik heb de wedstrijden niet kunnen zien (19%)
  • Ik twijfel, want heb het geld zelf ook hard nodig (23%)
2779 stemmen