‘Een echte Rotterdammer zegt wijfie tegen een vrouw’
VIDEOIn Rotterdam werd zaterdag de eerste editie van Het Natte T Festival gehouden, een ode aan de Rotterdamse taal. ,,Wij wensen elkaar de pleuris, de tyfus en de tering toe, maar alleen omdat je er niet meer aan kan overlijden.”
Delen per e-mail
,,Wat is de mooiste uitspraak met een natte T? Téring! Ja toch, niet tan?” In theater In de Lugt in hartje Overschie windt Herco Kruik, geestelijk vader van ‘Het Natte T Festival’ er geen doekjes om: ,,De taal van de stad is eerlijk en plat.”
Nadat stadstroubadour Arie van de Krogt de avond officieel heeft geopend met liedjes, vol Rotterdams sentiment, somt Kruik een trits typisch Rotterdamse bijnamen van stadse iconen op. Bekende en minder bekende. Het Santa Claus-beeld ontbreekt uiteraard niet: Kabouter Buttplug, of beter nog, de dildoreus. De Paperclip wordt ook wel de pauperclip genoemd, vanwege het lelijke gebouw. De Calypso aan de voet van de West-Kruiskade blijkt vol met Chinezen te zitten, dus is dat de Sambaltoren geworden. En wist je dat de Rijnhavenbrug, ofwel De Hoerenloper, door Kapenezen ‘Het Vluggertje’ wordt genoemd?”
Kenmerkend voor de Rotterdamse eenvoud is de bijnaam van het beeld zonder titel naast de Bijenkorf van kunstenaar Naum Gabo. Want waar ontmoeten winkelende Rotterdammers elkaar in de stad? Nou, bij dat ding naast de Bijenkorf. ‘Het Ding’ dus.
Tekst gaat door onder de foto.
Eén van de hoogtepunt van de avond is de knappe poëzie van woordkunstenaar Chris Blok met zijn hommage aan Rotterdam: ,,Jij wilde met ons je lichaam delen, dus wij bewonderen je lichaamsdelen en trekken je kleren uit. Maar door het Spartaanse hart in je Hugo Borst kreeg je voor critici een dikke huid. Toch ken geen enkele concurrent beschikken uit drie clubs en een legioen zoals op zuid, want alleen voor het Rood Wit zou Leo Mario’s Been-Hakken in zijn Dirk Kuyt.”
Een tot de nok toe gevuld theater in Overschie smult van zoveel herkenbaarheid. Er wordt gelachen, maar ook gezongen als de Rotterdamse muziekbibliotheek Roland Vonk ‘Hand in Hand, Kameraden’ inzet. ,,Sommige liedjes zijn inwisselbaar”, vertelt hij. ,,Maar niet het clublied van Feyenoord.”
Herkenbaarheid
Daar is bezoeker Jenny Jansen (1948) uit Delfshaven het wel mee eens. Samen met vrienden beleeft de geboren en getogen Rotterdamse een geweldige avond vol herkenbaarheid: ,,Wij spraken thuis ook plat Rotterdams. Dat speelt mij soms nog wel eens parten. Nog altijd verwissel ik liggen en leggen.”
AD-columnist Carrie wist niet wat ze hoorde toen ze als geboren Utrechtse voor het eerst in Rotjeknor kwam, vertelt ze op de bühne in Schiebroek. ,,Het ABR, Algemeen Beschaafd Rotterdams, lijkt een harde taal, maar dat is helemaal niet zo. Wij wensen elkaar de pleuris, de tyfus en de tering toe, maar alleen omdat je er niet meer aan kan overlijden.”
Als een Rotterdammer wel serieus ziek wordt, maar het is onduidelijk wat hij mankeert, dan vraagt een belangstellende mede-Rotterdammer aan de Noord-kant van de Maas: ‘Tebbie?’ Maar aan de zuid-kant is het: ‘Heppie?’ Noord en Zuid verschillen soms van elkaar, beweert Roel Pot, bekend van zijn cursussen Plat Rotterdams en afsluiter van de eerste aflevering van Het Natte T Festival.
Wijfie
,,Een echte Rotterdammer spreekt een vrouw op straat aan met wijfie. Dat is helemaal niet denigrerend bedoeld hoor. Wijfies komen van Katendrecht. Die hadden vroeger een belangrijke taak. Een echte Rotterdammer zegt nooit: wat zeg je, maar zeggie? Hij eet geen bietjes, maar kroten.
Echte Rotterdammers kankeren nog altijd over die moffen, tachtig jaar na het bombardement. De Duitsers hangen al sinds de jaren zestig weer de toerist uit in onze stad. Mijn vader, één van de eerste naoorlogse stadsgidsen, leidde ze soms met enige tegenzin rond. Dan vroeg er weleens eentje: ‘Wo ist die Altstadt’, de oude binnenstad?
Dan antwoordde mijn vader: ‘Mot je aan opa vragen, teringlijer!’
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kamikazeactie tijdens vlucht voor politie: met 100 kilometer tegen verkeer in op Maasboulevard
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
RET lijdt miljoenenverlies door coronacrisis
-
Minder klachten bij ombudsman Capelle in door corona getekend jaar
Bij de gemeentelijke ombudsman kwamen in 2020 minder klachten binnen over Capelle aan den IJssel dan het jaar ervoor. Ook daalde het aantal klachten over de sociale voorziening IJSSELgemeenten in het door corona getekende jaar.
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
De regio heeft z'n eigen Keukenhof: eerste tulpenvelden staan in bloei én dat levert mooie foto's op
Naar Lisse rijden om de mooiste tulpen te zien? Dat is niet nodig, de Rijnmondregio heeft veel dichterbij op Flakkee z’n eigen ‘Keukenhof’. -
Kassa voor justitie: vorig jaar 22 miljoen euro van Rotterdamse criminelen ‘afgepakt’
Rotterdamse criminelen moesten het afgelopen jaar dik 22 miljoen euro vermogen inleveren. Een mooie slag voor justitie, die in 2019 nog op 8 miljoen euro minder beslag nam.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam