Volledig scherm
Een hond speurt naar inklimmers. © Koninklijke Marechaussee

Een jaar cel voor trucker die in Hoek van Holland is betrapt met drie Albanezen in z’n trailer

Een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur heeft een jaar gevangenisstraf gekregen voor mensensmokkel. Nikolay S. werd vorig jaar met drie Albanezen in zijn trailer betrapt toen hij in Hoek van Holland de veerboot naar Engeland op wilde rijden.

De 40-jarige trucker ontkent de drie mannen te hebben geholpen, maar de rechtbank maakte vandaag korte metten met zijn verweer. In zijn telefoon vond de politie een conversatie met een persoon die zich bediende van de naam Jorh Albania. Hij sprak met hem vorig jaar 27 september af bij het BP-tankstation langs de A20, in de buurt van Vlaardingen. Dezelfde foto van een navigatiesysteem met de locatie stond op een van de telefoons van de migranten.

De drie zaten in de trailer van de vrachtwagen in een ruimte die was vrijgelaten tussen de lading en het kopschot. Aan het dak, het zeil en aan de onderkant van de trailer zaten geen beschadigingen. De trailer was niet verzegeld.

Sigaretten

Nikolay S. zegt dat hij bij het tankstation een afspraak had voor de aankoop van illegale sigaretten, maar de marechaussee heeft bij het doorzoeken van de vrachtwagen geen sigaretten aangetroffen. Ook vindt de rechtbank het frappant dat de lading zo was geplaatst dat er ruimte was voor drie mensen. S. was aanwezig bij het laden van z’n trailer.

Bij het passeren van de grenscontrole, op weg naar de ferry naar Harwich, sloeg de hond van de marechaussee aan. 

Beloofde land

Honderden migranten proberen via de Rotterdamse haven illegaal naar Engeland te reizen. Uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee en de Rotterdamse politie blijkt dat in de eerste zes maanden van dit jaar 726 ‘inklimmers’ in de regio zijn aangetroffen. Bijna de helft komt uit Albanië. Verder gaat het om Syriërs, Eritreeërs, Iraniërs en Irakezen. Zij denken dat Engeland het beloofde land is, waar overvloed is voor iedereen. 

Twee weken geleden moest een net vertrokken ferry uit Vlaardingen terugkeren van z’n reis naar het Verenigd Koninkrijk omdat 25 migranten in een koelcontainer aan boord waren ontdekt. Even leek zich een scenario te voltrekken zoals in het Britse Grays, waar 39 mensen in een container stikten. In Vlaardingen kwamen ze er allemaal levend uit. Deze inklimmers zeiden uit Irak en Koeweit te komen. 

De uitspraak van de rechter komt overeen met de strafeis die de officier van justitie twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak voor de vrachtwagenchauffeur formuleerde.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam