'Een kind moet zich ook eens een een gat in zijn knie kunnen vallen'

VideoKinderdagverblijven laten kinderen te weinig risico's nemen tijdens het spelen, vindt de brancheorganisatie Boink. Ze leren onvoldoende om gevaren in te schatten en om te gaan met tegenslag. Op bouwspeeltuin De Maeterlinck in Lombardijen en bij de Speeldernis in Noord worden kinderen juist wél uitgedaagd hun grenzen op te zoeken. ,,Dat daarbij weleens iets misgaat, hoort erbij", zegt Henk Kosse, voorzitter van de Stichting Samenwerkende IJsselmondse Speeltuinen.

Op bouwspeeltuin De Maeterlinck ben je niet gauw te klein om met hamer en spijkers te spelen. Sterker nog: je komt er juist om hutten te bouwen van afvalhout en daarna rond een vuurtje popcorn te poffen. Het 'Huttenkamp', zoals de speeltuin in de volksmond heet, was begin jaren zestig nog niet meer dan een stuk grond met een hek erom en een blokhut voor de beheerder. Voor 15 cent leerde je - onder begeleiding - dat je een plank kon afzagen zonder je vingers mee te nemen en dat het geen ramp was om van het dak van je zelfgebouwde hut vallen. Inmiddels is de speeltuin uitgebreid met toestellen, waterpartijen en een skelterbaan. Avontuurlijk is het er nog steeds.

Ontdekken door onderuit te gaan

,,Ik ben natuurlijk niet tegen veiligheid", benadrukt Kosse, ,,en er is bij ons altijd toezicht. Maar we moeten niet zo bang zijn voor schaafwonden en bloedneuzen of zelfs een gebroken arm.  Kinderen moeten hun eigen mogelijkheden leren kennen en die van de omgeving. Ontdekken wat kan en wat niet kan, gaat het beste door te proberen. En door onderuit te gaan. Als een kind nooit een gat in zijn knie mag vallen, loopt het een stuk ontwikkeling mis."

Volledig scherm
Bij speeltuinen de Maeterlinck en de Speeldernis zijn ze niet zo bang voor een geschaafde knie of een bloedneusje. © Desiree Schippers

Hij krijgt bijval van Ingo Amsterdam beheerder van natuurspeeltuin de Speeldernis in Rotterdam Noord. ,,Een kind dat altijd maar gewaarschuwd wordt voor gevaar, wordt vanzelf angstig. Vanaf een jaar of zes, zeven zijn kinderen prima in staat gevaar te zien en te bedenken wat ze daar mee moeten. Maar daarvoor moeten ze wel voldoende vrijheid krijgen."

Dat de aandacht nu vooral uitgaat naar instanties voor kinderopvang vindt Kosse niet helemaal terecht. ,,Risicomijdend gedrag hoort bij de opdracht die ze meekrijgen: zorg dat kinderen heel thuiskomen. De samenleving al geheel  is overgereguleerd. Ouders zijn overdreven voorzichtig en de gemeente stelt  heel veel veiligheidsvoorschriften." Amsterdam: ,,We moeten met zijn allen af van het idee dat er zoiets bestaat als 100 procent veilig. En een beetje relativeren. De verwondingen waar wij op de Speeldernis het meest mee te maken hebben zijn brandnetelsteken en schaafwonden."

Spelen te weinig belangrijk

,,Er is te weinig aandacht voor het belang van buitenspelen", constateert Kosse met spijt. ,,Ouders, instanties en kinderen hebben andere prioriteiten. Ook bij beleidsmakers staat spelen te laag op de agenda. Door bezuinigingen zijn de afgelopen jaren veel betaalde krachten uit het speeltuinwezen verdwenen. En de speelruimte die gerealiseerd zou worden in Feyenoord city  gaat niet door. Geld tekort, wordt er dan gezegd, maar dat is natuurlijk een kwestie van keuzes. Doodjammer."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam